• hr
  • en
  • de
  • it

09.01.2010. Marina s 200 vezova do sezone 2012. u Pirovcu

Općinsko vijeće Pirovca jednoglasno je prihvatilo urbanistički plan uređenja tamošnje luke nautičkog turizma. Točnije marine Pirovac, koja će se graditi u samom centru mjesta, ispred robne kuće "Pirovčanka". Isti plan prethodno je dobio sve potrebne suglasnosti, pa i onu Ministarstva graditeljstva.
- Bio je to pravi maraton koji je trajao pet godina. U tom razdoblju izradili smo 68 raznih studija i projekata koji su prethodili urbanističkom planu i na njih potrošili oko dva milijuna kuna. Tu proceduru trebalo bi znatno pojednostaviti - kazao nam je Ante Šparica, načelnik općine Pirovac.
Marina u Pirovcu imat će 200 vezova, a moći će primiti brodove dužine do 18 metara. Cijela investicija vrijedna je šest milijuna eura.
- Do konca siječnja, Općina će podnijeti zahtjev za dobivanje lokacijske dozvole. Vjerujem, da ćemo je do početka sezone i ishodovati. Nakon toga, Županija treba raspisati natječaj za koncesionara. Očekujem kako će u sezoni 2012. prvi brodovi biti vezani u pirovačkoj marini - kazuje Šparica.
Prema njegovim riječima, pirovačka marina bit će po mnogo čemu atipična u odnosu na one izgrađene u drugim mjestima u šibenskoj regiji.
- Naša marina neće biti ograđena čvrstom ogradom ili žicom. Dapače, bit će maksimalno otvorena i dostupna svima, ne samo vlasnicima brodova. Nadalje, na vanjski dio lukobrana moći će se vezivati brodovi većega gaza i duži od 18 metara. Bit će atipična i po tome što glavni lokobran neće biti izgrađen od nasipa, nego će biti na betonskim stubovima s ugrađenim valobranima. U unutrašnjosti akvatorija marine bit će instalirana tri pontonska mula - opisuje Šparica izgled buduće marine.
Procjena je da će u marini izravno biti zaposleno između 15 i 20 radnika.
- Marina će pokrenuti i niz drugih djelatnosti. Smatramo da bi neizravno pedesetak ljudi moglo naći zaposlenje kroz razne vrste usluga vezanih uz marinu. Iznijet ću samo jedan podatak koji oslikava vrijednost ove investicije za Pirovac. Često se spominje kako je jedno plovilo ekvivalentno s tri ležaja u "čvrstim" objektima. Dakle, marina s 200 vezova znači za Pirovac jednako kao hotel sa 600 kreveta - zaključio je Šparica.

Pirovački konzorcij
Do sada je petnaestak tvrtki iskazalo interes za gradnju marine u Pirovcu. Među njima je i svojevrsni "pirovački konzorcij".
- Točno je, radi se o Pirovčanima koji žive u drugim mjestima. Ali, imaju kapital i žele ga ulagati u svoje rodno mjesto. No, to ne znači da su vrata zatvorena drugim investitorima koji imaju interes i novac - kaže Šparica.

Suhi vez daleko kilometar i pol
U samoj marini neće biti i suhi vez.
- Suha marina bit će u radnoj zoni udaljenoj kilometar i pol od centra Pirovca - rekao nam je Šparica.


Izvor: www.slobodnadalmacija.hr