• hr
  • en
  • de
  • it

02.02.2011.´Lenac´poslovao s dobiti od 7 milijuna kuna

Brodogradilište »Viktor Lenac« poslovalo je u 2010. godini s neto dobiti od sedam milijuna kuna, što je 12 posto bolje od godine ranije, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja tog riječkog brodogradilišta objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni prihodi od 325,8 milijuna kuna smanjeni su u odnosu na 2009. godinu za 2,4 posto. Ukupni rashodi smanjeni su za isti postotak, na 318 milijuna kuna.
Financijski rezultati ovisnog društva »Viktor Servisi« nemaju veći značaj za poslovanje brodogradilišta i Grupe Viktor Lenac.
U opisu okolnosti poslovanja u prošloj godini kaže se da je tržište brodskog tereta u ključnim segmentima u 2008. i 2009. godini dotaknulo dno i započelo blagi oporavak koji je prekinut sredinom prošle godine kada je započeo novi, nešto blaži rast vozarina.
Taj je pad, ocjenjuju u Viktoru Lencu, prije svega uzrokovan viškom tonaže na tržištu koji je nastao zbog rekordnog broja isporuka novih brodova iz dalekoistočnih brodogradilišta.
Drugi zabrinjavajući trend je nepovoljna situacija na Mediteranu, što je dovelo do odlaska brodova najčešće na sjever Europe ili Daleki istok te daleko većeg broja brodova koji se bore za teret na spot tržištu od onog koji se može realno naći.
Treći nepovoljni utjecaj je manja potražnja za dokovanjima zbog izlaska novih brodova na tržište.
U prognozi za naredno razdoblje uprava »Viktora Lenca« ne očekuje značajniji oporavak vozarina i njihov ostanak na sadašnjoj razini, a to će utjecati na niže budžete brodara i njihovu potražnju za uslugama brodogradilišta, kaže se u izvještaju.

Izvor: www.novilist.hr