• hr
  • en
  • de
  • it

Zadarska županija se predstavila u Bologni

Pred publikom u jednom od najmoćnijih gradova Italije, i jednoj od najbogatijih regija - Bologni, prijestolnici Emillie Romagne našla se ponuda turizma Dalmacije i Like, a Zadarsku županiju predstavila je Ina Sikirić.
Riječ je o nastavku, odnosno finišu, onog što naši turistički djelatnici u žargonu zovu »road show«, odnosno predstavljanje ponude prije odluke turista. Ponuda se nudi na atraktivnim lokacijama, trgovinskim centrima, povijesnim mjestima, stanicama, restoranima i sl.
U Bologni je proteklog vikenda predstavljanje organizirala grupa županijskih turističkih zajednica koje jako često, zbog širine ponude i uštede troškova, nastupaju zajedno. Svoje destinacije nudile su TZ Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a pridružila se kao i nizu drugih prilika TZ Ličko-senjske županije.
Prezentacija i zakup štanda obavljeni su uz sugestiju predstavništva HTZ-a u Italiji (Milano) u tzv. šoping selu (shoping village) Gran Reno u predgrađu Bologne. Tu se gostima koji obavljaju šoping u pravom trgovačkom gradu nude vizure Dalmacije.
Prvog dana predstavljanja u petak, za radnog dana, promet nije bio velik, no u subotu je nešto živnulo, za nedjelju s najavom kiše očekivanja su bila najveća.
Talijani odluke o ljetovanju donose među posljednjima stoga je lipanj pogodan za ove prezentacije. Kako znamo već godinama nam se promet iz Italije smanjuje i, davno nekad treća turistička nacija po posjetima Hrvatskoj, pala je daleko iza toga. I Zadarska županija muku muči s time i nastoji iznaći modele za veći interes ove publike. O nevoljama s lošim trajektnim vezama za značajan dio Italije nije nam namjera posebno govoriti, ali tek da se zna - od Zadra do Bologne je 440 kilometara ako se ide trajektom do Ancone pa dalje po Italiji, ili 850 kilometara kopnom, okolo preko Trsta.
Italija je trenutno u značajnoj krizi, po Bologni jedni plešu, a drugi demonstriraju protiv EU i vlasti u Italiji te lošeg života. No ovaj je kraj jedan od najbogatijih u Italiji, ne samo sada, već posljednjih 800 - 900 godina pa otud i naziv »Masna Bolonja«.
U svakom slučaju unatoč krizi u Bologni koja broji oko 400 tisuća stanovnika, a pokrajina Emillia Romagna ima stanovnika kao cijela Hrvatska, jasno je da se radi o velikom tržištu važnom za dalmatinske destinacije i sve oblike turizma.

Izvor: www.zadarskilist.hr