• hr
  • en
  • de
  • it

Weymouth - Kljaković Gašpić peti tri plova do kraja

Najjači vjetar dosad donio je ekstremne uvjete za jedrenje na regatnim poljima Weymoutha. Ivan Kljaković Gašpić je tri plova do kraja peti. Kostov/Cupać su 11. Tina Mihelić je natjecanje završila na 14. mjestu, a Tonči Stipanović na 15.

Izjave: Ivan Kljaković Gašpić, Tina Mihelić, Tonči Stipanović.

 U Weymouthu smo već izvještavali o jakom vjetru, ali danas je baš kako bi rekli jedriličari zamelo. U ranim poslijepodnevnim satima na moru su bili ekstremni uvjeti, vjetar s udarima preko 30 čvorova, mnogi su se prevrtali, a bilo je i slomljene opreme. Za klasu Zvijezda primjerice najprije je bila oglašena odgoda starta radi prejakog vjetra. Potom su suci, na čuđenje mnogih, pozvali flotu najstarije olimpijske klase na more, da bi se nakon kojih 40ak minuta posade vratile na kopno, a da nisu ni startali. Jedini rezultat tog izlaska je bio slomljen jarbol na jedrilici posade iz Bermuda, koja najvjerojatnije neće moći nastaviti natjecanje.
- Nezgodan je kratak val bio, u kombinaciji s jakim vjetrom zaista je teško voziti brod, bolje da nismo jedrili jer bi sigurno bilo još slomljenih jarbola. - kaže naš kormilar u klasi Zvijezda Mate Arapov, koji je zasad 12.

Nakon osam jedrenja u klasi Finn Ivan Kljaković Gašpić i dalje je peti. Svi najbolji kormilari klase Finn su danas bili na razini zadatka, tako da čak ni drugo i šesto mjesto Ivana nije pomaklo u ukupnom poretku, međutim ono što je važno je da se s mora vratio zadovoljan.
- Nekako sam sebi jučer rekao da ću stisnuti, da ću pokazati koliko mogu i koliko znam, čisto radi sebe da vidim da sve funkcionira. Stvari su pod kontrolom, dokazao sam da mogu - rekao nam je Ivan.

Regata je završila za hrvatske laseraše i ženski dvojac. Tina Mihelić zauzela je 14. mjesto u Laser Radialu.
- Ovo je bila testna regata, ništa rezultatski važno, bilo je bitno vidjeti uvjete na moru, što će nas dočekati slijedeće godine na Olimpijskim igrama. Bilo je dosta vjetrovito, što meni nije baš odgovaralo, za slijedeću godinu svakako moram poraditi na dobivanju mase. - kaže naša vitka Tina.

Tončiju Stipanoviću pripalo je 15. mjesto u Laseru.
- Bilo je dobrih momenata, ali više ovih ne baš dobrih. Najviše mi je žao što nisam iskoristio jedrenje niz vjetar, gdje sam inače dobar, tu sam dosta mjesta gubio. Ovdje smo došli testirati da jedrim s nekoliko kilograma više, ali nam je sve poremetilo što smo ustanovili da brod prima more, tako da nismo sigurno u to što smo isprobavali. Danas nije bilo loše, primjerice kad sam se prevrnuo u drugom plovu jarbol mi se skrivio, pa sam jedrio s iskrivljenim jarbolom i opet sam uspio proći 20 brodova. Dobro je, rezultat na ovoj regati nije bitan i znamo na čemu trebamo raditi - razmišlja Tonči.

S dva prevrtanja u dva današnja jedrenja, po jednom u svakom, Pavle Kostov i Petar Cupać su danas u skiffu bili dva puta 15. Nakon 11 jedrenja zauzimaju 11. mjesto. Ova klasa sutra jedri još tri plova. Kostov/Cupać su na tri boda do desetog mjesta i u igri su za plasman u plov za odličja. 49er-i su trebali danas jedriti tri plova, međutim nakon što se pola flote isprevrtalo u drugom plovu i nakon što je postalo očito da je vjetar prejak suci su otkazali treći plov i poslali flotu na kopno.

Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom 470 regatu su završile na 22. mjestu. Kao i za daskaša Luku Mratovića i za ovu mladu posadu prvi cilj je ispunjenje olimpijske norme, tako da je ova regata za njih veliko novo iskustvo i trening, njihova prva Predolimpijska regata.

Vodeći: 470 ž - Mills/Clark (GBR), 49er - Outteridge/Jensen (AUS), Finn: Ben Ainslie (GBR), Laser - Andrew Murdoch (NZL), Laser Radial - Marit Bouwmeester (NED), Zvijezda - Scheidt/Prada (BRA).

Izvor: www.hjs.hr