• hr
  • en
  • de
  • it

Web aplikacija čuva Jadran i pomorce

Internetska podrška odlučivanju kod incidentnih situacija na Jadranskome moru" (IPO-ISJM) naziv je web-aplikacije koju su osmislili stručnjaci sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije na čelu s njihovim koordinatorom prof. dr. Nenadom Mladineom. Ta aplikacija predstavlja sustavnu podršku odlučivanju kod svih tipova incidentnih situacija na Jadranskome moru.

Koncipirana je kao dostupna svima koji sudjeluju u aktivnostima incidentnih situacija na moru i ima u sebi mogućnost objediniti mnoštvo informacija iz različitih sustava (GIS baze podataka, AIS sustav, sustav za prognozu stanja mora i slično), te na taj način postaje idealan alat za pomoć pri donošenju važnih i sudbonosnih odluka.
Nakon što je aplikacija predstavljena na više znanstvenih i stručnih skupova kako bi se verificirala tehničko- tehnološka ispravnost i dobila objektivna ocjena njezine vrijednosti od vodećih stručnjaka za ovo područje (i dobila je zeleno svjetlo, kaže prof. dr. Mladineo), s njezinim karakteristikama jučer su se imali prigodu upoznati i predstavnici Obalne straže na čelu sa svojim novim zapovjednikom komodorom Marinom Stošićem, predstavnici zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hidrografskog instituta, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša, Centra 112, Plovputa, GSS-a...
Svi su oni bili oduševljeni mogućnostima koje spomenuta aplikacija pruža, a pojednostavljeno rečeno, njezina je najvažnija odlika da uspostavlja promptnu koordinaciju u svim službama koje bi bile zadužene u slučaju neke havarije na moru.
- U Jadran uplovljava sve više kruzera, a i veliki je promet tankera. Ako bi se u nekom crnom scenariju dogodio kakav incident s tankerom ili bi došlo do situacije kao što je bila "Costa Concordia", ova aplikacija bi pomogla da se što prije i efikasnije u masovnu operaciju spašavanja uključe sve službe - pojasnio je profesor Mladineo, te dodaje da su na aplikaciju, čija je vrijednost oko 400.000 kuna, već bacili oko strani ulagači.
- Osim daljnjeg razvoja mogućnosti i funkcionalnosti aplikacije, u tijeku je i stalno povezivanje s institucijama, odnosno već pokrenutim projektima i sustavima s kojima bi se aplikacija mogla povezati radi daljnjeg unaprjeđenja funkcionalnosti ili dostupnih podataka - dodao je Mladineo.

Oilmap ‘vidi' širenja naftnih mrlja
Na jučerašnjoj prezentaciji okupljenima je predstavljena i programska podrška američke kompanije ASA pod nazivom "Oilmap". Riječ je, pojasnio nam je prof. dr. Mladineo, o modelu za simulaciju širenja izljeva nafte koji koristi i američka Obalna straža.
- Bitno je u toj priči da nam ta aplikacija omogućuje direktan pristup njihovu EDS serveru, odnosno bazi podataka koja kontrolira sve podatke o moru - kazao nam je Mladineo.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr