• hr
  • en
  • de
  • it

Vrijeme rušenje mitova-Ecker Yachting u stečaju

Najpoznatija austrijska charter tvrtka, Ecker Yacht & Air, od prije dva tjedna nalazi se u stečaju.
Ecker ima podružnice u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj. Tvrtka je nagomilala oko 6.800,000 eura duga. Među ostalima, najviše je dužna bankama, 3.320,000 eura, 1.1 milijun eura duguje austrijskom AWS-u, a 1,75 milijuna vlasnicima plovila. Knjigovodstvena imovina tvrtke iznosi samo 1,9 milijuna eura.
U prošlosti su najveće probleme tvrtki pričinjavali neregulirani uvjeti poslovanja u Grčkoj i Hrvatskoj. Tako je, neočekivano, 2008. godine u Grčkoj platila razliku poreznog duga od 200.000 eura, a u Hrvatskoj 2010. godine čak 1,7 milijuna eura. Naime, Ecker je bio do tada registriran kao tvrtka za najam, a ne kao charter tvrtka, pri čemu je došlo do pojave porezne razlike.
Te neplanirane gubitke, koji su pokriveni zaduživanjem tvrtke, Ecker nije uspio nadoknaditi povećanjem prodaje. Niti promjena vlasništva s novim menadžmentom nije uspjela vratiti tvrtci staru slavu.
Ecker u Hrvatskoj ima 5 baza: u Puli, Puntu, Zadru, Trogiru i Dubrovniku. Djelatnici koji tamo rade nisu dobili plaće nekoliko mjeseci.
Ecker je u tim bazama pod svojom kontrolom imao oko 70 charter brodova. Predviđa se da će dio nezadovoljnih vlasnika brodova potpisati ugovor o charter menadžmentu s drugim charter bazama pa će tako brodovi i dalje ostati u Hrvatskoj.
S druge strane, menadžment tvrtke traži i strateške investitore kako bi vratio dugove te na taj način nastavio poslovanje. Nemaju puno vremena jer je booking za 2014. godinu već odavna počeo.
Uglavnom, vrijeme je za rušenje mitova, a Ecker Yachting stvarno je bio mit o vrlo uspješnoj europskoj charter tvrtci.