• hr
  • en
  • de
  • it

Vode na otocima za još 4 dana

Članovi Otočnog sabora sa zadarskog, šibenskog i splitskog područja dvadesetak su minuta čekali hoće li se u zadarskoj gradskoj vijećnici pojaviti Milivoj Bratičević iz Sektora za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i dati im neke odgovore na njihova pitanja vezana uz sve izraženiju nestašicu vode na otocima koja im prijeti katastrofom u srcu sezone. Bratičević se pojavio sa zakašnjenjem jer je iz Zagreba stigao - autobusom!

Izazvalo je to burne reakcije nezadovoljnih otočana, koje je taj Vladin pokušaj štednje podsjetio na "ekspertni tim" Ministarstva prometa koji je prošlog mjeseca putovao u Estoniju da bi utvrdio kako to Estonci svojim otocima - dostavljaju gorivo! U Estoniji su bili pomoćnik ministra prometa Nikola Mendrila i Maja Markovčić-Kostelac, a kad su se vratili, uslijedio je prijedlog gotovo identičan prethodnom prijedlogu Otočnog sabora da se odredi jedan dan u tjednu i da se na trajektu osigura prostor za gorivo pod nadzorom vatrogasca. Jedina "estonska novost" bila je u tome da trajekti iz sudskog registra dobiju certifikat za prijevoz goriva.

- Nestašicom vode ugroženo je stanovništvo Velikog i Malog Drvenika, Žirja, Kaprija i sedam otoka zadarskog arhipelaga, ukupno oko dvije tisuće ljudi.
Pridodamo li tome najmanje pet puta veći broj gostiju i turista, nestašica vode prijeti tisućama ljudi - rekao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, a okupljeni su otočani od Bratičevića tražili odgovor na pitanje hoće li im voda po subvencioniranoj cijeni biti dostavljana i nakon 15. srpnja, za kada otočani procjenjuju da će ostati bez vode.
- Hoće, ali do isteka sredstava od predviđenih 13 milijuna kuna - odgovorio je Bratičević, objašnjavajući da je iznos izračunat na temelju podataka o trogodišnjoj potrošnji vode i navodeći podatke o sve većem broju prijavljenih otočnih kućanstava.
- Iznos za dovoz vode na Drvenik u nekoliko je godina narastao sa 150.000 na 840.000 kuna, a nije moguće da se stanovništvo Drvenika povećalo osam puta - rekao je Bratičević i izazvao reakciju Ane Lukin.
- Živim na Silbi i koristim kišnicu pa se dosad nikad nisam prijavila za vodu, ali sada je suša, nema kiše i jednostavno smo se morali prijaviti - rekla je Lukin.
- Ako se ovako nastavi, neće nas imati tko pokopati! Jedini spas za otoke su nova radna mjesta, a bez vode to nije moguće - rekao je Danijel Telesmanić s Oliba.
Uz konstatacije otočana da su zaboravljeni i zanemareni, na koncu je Otočni sabor zaključio da će, u slučaju da prestane dovoz "subvencionirane vode", podnijeti kaznenu prijavu protiv kršitelja Zakona o otocima, dakle države. Uz to bi išao i zahtjev za povrat novca u slučaju da otočani budu morali plaćati tržišnu cijenu kubika vode, a to je razlika od preko 80 kuna po kubiku.
Od Vlade je zatraženo da izravno i bez posredovanja lokalnih komunalaca preuzme ugovore s vlasnicima vodonosaca, te da se već od 1. rujna počne raditi na vodovodizaciji hrvatskih otoka. Komentar usijane situacije zatražili smo i od pomoćnika ministra regionalnog razvoja Venka Ćurlina.
- Za ovu je godinu osigurano 13 milijuna kuna, do kraja svibnja od tog je iznosa fakturirano nekoliko milijuna kuna, a plaćeno je nekoliko stotina tisuća kuna - kaže Ćurlin.

- Što će se događati ako predviđeni iznos bude probijen?
- O tome ćemo razmišljati kad i ako se to dogodi. Zaboravlja se da Vlada pokriva samo razliku u cijeni vode, i to samo za domicilno stanovništvo, a da prijevoz vode organiziraju jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća. Dakle, subvencionirani prijevoz vode vrijedi samo za otočno stanovništvo.

- A što je s vikendašima, gostima i turistima?
- Ponavljam da Ministarstvo ne osigurava novac za njih, iz državnog proračuna nismo u stanju osigurati vodu za njih po subvencioniranim cijenama niti za to postoji zakonska obveza, nego samo za domicilno stanovništvo, o čijem broju dobivamo podatke s terena. Ići ćemo u kontrolu i vidjeti dobiva li domicilno stanovništvo vodu ili ne, a neki ugostitelji već plaćaju tržišnu cijenu vode za svoje turiste - kaže Ćurlin.

Dodaje da će Vlada u slučaju krize u opskrbi vodom i izvanredne situacije reagirati odgovarajućim mjerama, traženjem dodatnih sredstava, možda i kroz rebalans državnog proračuna. Ćurlin je spomenuo i mogućnost da se u kriznoj situaciji angažira i vodonosac Hrvatske ratne mornarice, ali to je izazvalo podsmijeh Mladena Karamana, vlasnika jednog od samo triju jadranskih vodonosaca: Karaman je ustvrdio da on dovozi vodu HV-u na Žirje jer je vojni vodonosac vrlo često u kvaru!
Sudionici zadarskog skupa razmišljali su i o proglašenju elementarne nepogode zbog suše izazvane vrlo lošom hidrološkom godinom, nadajući se da bi u tom slučaju država intervenirala novcem iz neke druge proračunske stavke. Ali, zadarski župan Stipe Zrilić rekao nam je da on proglašava elementarnu nepogodu na zahtjev neke od jedinica lokalne samouprave i da ni jedan takav zahtjev još nije stigao. Kad takav zahtjev i stigne, tek se pokreće procedura utvrđivanja nastale štete, što se uglavnom odnosi na štete u poljoprivredi.

Izvor: www.slobodnadlmacija.hr