• hr
  • en
  • de
  • it

Više od osam sati izvlačili Istranku

Složena operacija vađenja 110 tona teške i 115 godina stare carske Habsburške jahte „Istranka" u četvrtak je nakon dugih priprema konačno započela, ali se nije i okončala.

U akvatoriju Sjeverne luke, ispred žitnih silosa, više od osam sati trajala je operacija izvlačenja broda sa morskog dna. Jaki popodnevni maestral znatno je ometao izvlačenje, a probleme su stvarali i razni odbačeni produkiti poput čeličnih sajli i šipki koje po dnu akvatorija Sjeverne luke ima u izbobilju.

Usporkos svemu, obrasla školjkama iz mora je za cijeli metar izronio elegantan pramac, vinč i cijeli lijevi bok do same krme. Bilo je to poput složene kirurške operacije u kojoj je valjalo biti usredotočen na pacijenta, pažljivo baratati instrumentima pod težinom neizvjesnosti od ishoda.

Organizator podhvata je „Udruga povijesni brod Istranka" uz asistenciju Hrvatskog pomorskog muzeja(HPM), a instrumenti su bili Kaštelanski brodograditelj Ivan Nuić i njegovi meštri. Nakon što je sunce zašlo iza Kozjaka, vađenje jednog od povijesno najvažnih brodova u Europi je obustavljeno.

- Ne smijemo brzo raditi. Takva je dinamika vađenja i moramo biti obazrivi. Nije lako raditi po maestralu i valovima jer ljudi i oprema protiv mora ne mogu. Nastavljamo u petak ujutro - kaže nam Nuić nakon iscprljujućeg dana.

Ni Stjepan Lozo, ravnatelj HPM-a nije krio zadovoljstvom povratkom osobne jahte prestolonasljednika Franje Ferdinanda među žive.

 

- Apsolutno sam zadovoljan. Sa pumpama ćemo iz broda izbaciti more, te ga dovesti u plutajuće stanje. Nakon toga ćemo je odtegliti u škver u Kaštel Sućurac, te slijedi dug put restauracije - kaže ravnatelj Lozo.

Podsjetimo, „Istranka" je zadnji preostali brod flote Austrougarske mornarice, k tome još i osobna jahta obitelji Habsburg. Slika na kojoj brod prevozi lijesove u Sarajevu ubijenog Franje Ferdinanda i supruge mu Sofije obišla je svijet.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr