• hr
  • en
  • de
  • it

Višani od jahta u luci zarade milijun kuna godišnje

S obzirom na polemike koje se zadnjih dana vode oko zapadne obale, odnosno privezivanja brodova uz netom otvorenu novu rivu, gradonačelnik Ivo Baldasar kazao nam je kako bi ta tema mogla biti - s obzirom na pritiske kojima je izložen - već na dnevnom redu prve radne sjednice Gradskog vijeća koja se očekuje kroz mjesec dana.
Upitan da nam još jednom iznese svoje argumente zbog čega se protivi privezivanju, Baldasar je kazao da je svoj stav više puta javno iznio i ne želi ga ponovno elaborirati. - Ionako se bojim da je za ovo ljeto kasno. O svemu ću se konzultirati sa stručnjacima - kazao nam je poteštat. Ispipali smo malo i puls novopečenih gradskih vijećnika oko te vruće ljetne teme. Kako sada stvari stoje, uz HGS, Željka Keruma, koji zagovara komercijalizaciju pomorskog dobra na zapadnoj obali, tu ideju podržava i HDZ s koalicijskim partnerima. Lista Ivana Grubišića protivi se privezištu, a ona Marijane Puljak još nije zauzela konkretan stav. To bi značilo da će, dođe li do glasovanja, ključne biti upravo četiri ruke njezinih vijećnika, s obzirom na to da će SDP-ovih jedanaestero podržati prijedlog gradonačelnika.
- Mi smo apsolutno za privezište na zapadnoj obali, koje bi Gradu donosilo prihod. Zapadna obala je preskupa da bi bila samo šetnica, a gradonačelnik bi se trebao baviti povećanjem prihoda Grada, a ne smanjivanjem plaća zaposlenicima gradske uprave i uvođenjem novih nameta. Zadaća je Grada da privuče, a ne tjera nautičare, jer oni su "zlatna koka" - mišljenja je Petar Škorić, gradski vijećnik i šef splitskog HDZ-a, koji dodaje da bi prema projekcijama 100 jahti u tri mjeseca Gradu donijelo prihod od 10 milijuna kuna. Marijana Puljak prilično je oprezna oko opredjeljivanja za jednu ili drugu opciju.
- Ne idimo grlom u jagode! Mi jesmo za očuvanje javnog prostora, no isto tako treba naći mjeru između javnog i komercijalnog. Nismo Hvar i Vis, koji od turizma žive ljeti, tako da bi se možda moglo razmisliti o ideji da se dozvoli privez brodovima samo u određenom dijelu dana, primjerice - mišljenja je Puljak. Ivan Grubišić protivi se luci nautičkog turizma na zapadnoj obali.
- Treba poštovati odluku da tamo ostane šetnica. Mi smo protiv povlađivanja Kerumu, ali kod nas je sve moguće. Narod je opet prevaren - veli Grubišić. Zagovornici ideje o vezovima stalno spominju novac koji nam je pred nosom i samo ga treba "ubrati". Nazvali smo Grad Vis da provjerimo. Višani preko svoje tvrtke koja ima koncesiju za nautičku luku s 80 vezova, godišnje uprihodi oko pet milijuna kuna, kazala nam je Jelena Linćir, direktorica te tvrtke. - Kad poplaćamo sve troškove, ostane nam po prilici oko milijun kuna dobiti koju opet reinvestiramo u nautičku infrastrukturu kao što je uređenje obale, sanitarija, recepcije...Do sada još nismo imali situaciju da smo tim novcem krpali gradski proračun - veli naša sugovornica.
Napravili smo grubu kalkulaciju potencijalnih prihoda sa splitske zapadne obale ako bi se tamo omogućilo privezivanje 100 brodova (radi lakše računice). Za orijentir smo uzeli viške cijene. Dakle, ako uzmemo da se dnevna cijena veza i sidrenja za brod dužine od 20 do 30 metara kreće od 1150 do 2300 kuna i uzmemo li od tih dvaju iznosa prosječnu dnevnu cijenu od 1725 kuna, za 100 vezova dnevno se prosječno ubere oko 172 tisuće kuna. Naravno, ako su svi kapaciteti popunjeni. Kada se to pomnoži s 30 dana, dolazimo do mjesečnog iznosa od oko 5,17 milijuna kuna, pa bi godišnje taj prihod iznosio oko 64 milijuna kuna.
No, realnije bi bilo taj iznos barem prepoloviti, budući da bi nautička sezona teško potrajala više od pola godine. Ostalo bi tridesetak milijuna kuna prihoda, ali samo ako je privezište bilo non-stop popunjeno do zadnjeg veza. Od tog broja treba oduzeti i rashode za plaće zaposlenika privezišta i sve ostale troškove. Spomenute cijene u Gradu Visa uključuju sljedeće stavke: upotrebu struje, vode, wc-a, odvoz smeća, tuševe, vez, sidrenje i lučku naknadu. Svakako, vrlo teško je procijeniti koliko bi Split mogao zaraditi od jahta na zapadnoj obali s obzirom na to da nema pravih parametara i može se samo spekulirati. No, budući da nautički raj u Visu s 80 vezova zaradi godišnje milijun kuna, možda bi to mogao biti nekakav orijentir i Splićanima, a mi se samo možemo kloniti svake izravne tvrdnje o financijskim učincima.

Županijski prostorni plan
•• Podsjetimo, luka nautičkog turizma na zapadnoj obali može se proglasiti tek kada Županijska skupština donese novi Prostorni plan u kojem bi ona bila ucrtana.
Tek nakon toga Županija raspisuje natječaj za koncesionara za zapadnoj obali. Dok se to ne učini, ne postoji nikakva pravna osnova za privez brodova ni naplate. Drugim riječima, brodovi se sada tamo vežu nelegalno, kao što se već više puta pisalo.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr