• hr
  • en
  • de
  • it

Velika smjena turista

Gužve, otežan promet i kilometarske kolone s čekanjima ponegdje dužim i od sat vremena, obilježile su drugi vikend u kolovozu i još jednu velika turističku smjenu gostiju. Stigli su nam i Talijani, za brodove iz te zemlje traži se karta više.
I današnja cirkulacija turista također pokazuje da turistička sezona ni ove godine nije podbacila. Resorni ministar Veljko Ostojić mogao bi nakon ove turističke sezone radosno trljati dlanove jer se njegove prognoze za kolovoz ostvaruju.
"Pa, zasad sve ide, rekao bih čak i bolje od planiranog. Što se kolovoza tiče, dosadašnji tijek je na razini ovih ostvarenja za prvih sedam mjeseci, a stanje za bookinga za rujan je izuzetno, izuzetno dobro", ističe Ostojić.
A da bi nam turizam ostvario ugodne brojke, turisti koji su za destinaciju odabrali Lijepu našu morali su proći nimalo ugodna čekanja u kolonama. U jednom trenutku kolone na Lučkom bile su dugačke i 16 kilometara, u smjeru Zagreba, a ništa lakše putnicima nije bilo ni na granicama. Na nekima se čekalo i po sat i pol. Slična situacija, ali ipak nešto blaža, očekuje nas i sutra, kaže Irena Belamarić iz HAK-a.
"Naravno, ovakve gužve se ipak ne očekuju, vjerujem da smo veći dio danas tijekom dana odradili, ali u svakom slučaju, evo i sutra se očekuje povratak s mora, naravno i povremene kolone kod naplate Lučko", rekla nam je Belamarić.
Velika turistička smjena gostiju i na otocima, pa se i u trajektnim pristaništima čekalo po sat vremena. Krcati brodovi iz cijeli dan stižu iz Italije, no unatoč pojačanom prometu, trajekti su vozili i još uvijek voze prema redu plovidbe, kaže koordinator splitske luke Ante Mrvica.
"Ovdje preko trajektne luke može se očekivati čak i od 25 do 30 000 putnika i negdje oko 6000 vozila i dosta je jaki povratak s otoka, tako da možemo reći da je ovo jedna veća smjena gostiju na otocima. Treba napomenuti da su brodovi iz Italije dosta popunjeni, tako da se traži i karta više i može se smatrati da je počeo onaj očekivani ferragosto", istaknuo je Mrvica.

Izvor: www.ezadar.hr