• hr
  • en
  • de
  • it
Motiv NP Kornati photo: Branka Dorčić
Kornati photo: Branka Dorčić
Kornati photo: Branka Dorčić
Detalj sa Kornata photo: Branka Dorčić
Planinarenje na Kornatima photo: Branka Dorčić
Razglednica sa Kornata photo: Branka Dorčić



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
21
Tmax(°C)
25
25
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
22
Tmax(°C)
25
28
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
22
24
21
Tmax(°C)
26
29
23


NP Kornati

NP Kornati     Utvrda Tureta



Vrijeme Bizanta ostavilo je po mnogima najmarkantniju gradevinu koju danas nalazimo u Kornatima: utvrdu Tureta na otoku Kornatu (graditeljstvo kasne antike i ranog srednjeg vijeka - vjerojatno iz 6. stoljeca). Za utvrdu se pretpostavlja da je imala vojnu namjenu sa svrhom osiguranja i kontrole plovidbe tada prilicno nesigurnim Jadranskim morem.

Izvor: www.kornati.hr

 


20.07.2011.

Djelatnici Sveučilišta u Zadru, predvođeni mr.sc. Irenom Radić-Rossi, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku i Zavodom za geomatiku Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, započeli su istraživanja utvrde Turete na otoku Kornatu, bizantske građevine iz 6. stoljeća, napuštene od srednjeg vijeka. Fotodokumentaciju izradio je Damil Kalogjera.
Inače, projekt financira Ministarstvo kulture RH i JU NP Kornati, a istraživanja uključuju snimanje postojećeg stanja objekta, upotrebom metode trodimenzionalnog terestričkog laserskog skreniranja.
Riječ je o relativno novoj i vrlo učinkovitoj metodi pridobivanja detaljnih digitalnih snimaka velikih objekata, pojašnjava ravnatelj JU NP 'Kornati', mr. sc. Neven Baus.

Arhitektonskim opisom postojećeg stanja otkriven je niz novih detalja, koji će pomoći u rekonstrukciji originalnog izgleda utvrde.
Pregledano je i šire područje utvrde - obronci brda, na kojem su nađeni i uzorci prapovijesne keramike, te obalni nasip, prepun ulomaka sitnog keramičarskog posuđa i amfora koji datiraju od 1. st. p. K.

Kornatsko otočje u arheološkom smislu krije još mnoga iznenađenja. Nedavno su u uvali Opat pronađeni ostaci keramike koje je potrebno proučiti i prezentirati. Daljnja istraživanja potrebna su kako bi se područje na adekvatan način valoriziralo, u smislu buduće kulturno-turističke ponude Parka, ali i prezentacije hrvatske baštine.

Izvor: www.ezadar.hr