• hr
  • en
  • de
  • it

Uskršnja regata otvara ORC Kup Hrvatske 2013.

S Uskršnjom regatom od 21.-23.03. u Vodicama počinje peti ORC Kup Hrvatske, serija od šest regata koja će i ove godine okupiti najbolje hrvatske jedriličare na krstašima. Bodovi će se nakon Vodica skupljati u Zlarinu, Zadru, Šibeniku, Puli i zaključno u Kaštel Gomilici u studenom.
Petu godinu zaredom jedri se ORC Kup Hrvatske, serija regata koja okuplja najbolje hrvatske jedriličare na krstašima. Tri regate na proljeće i tri na jesen format je koji se pokazao uspješnim, pa je zadržan i ove godine.
- ORC Kup Hrvatske priča je koja je dala potpuno novu dimenziju sportskom nadmetanju na krstašima. Prije smo jedrili regate koje nisu bile povezane, sad imamo pravu sezonu, koja ima početak i kraj. Tridesetak posada, odnosno oko 300 jedriličara prođe svake godine kroz ORC Kup Hrvatske. Pridružili su nam se i jedriličari iz Slovačke i Češke, tako da Kup ima i međunarodni karakter, a posebni nam je gušt kad nam se na našim brodovima pridruže i olimpijci. Hrvatska flota je dosta izjednačena, svaka regata je vrlo uzbudljiva..ma što regata, svaki plov je iznimno uzbudljiv, doslovno sekunde odlučuju i svaka najmanja greška košta! - kaže predsjednik Udruge ORC jedriličara, Ivo Drinković.
ORC Kup Hrvatske počinje i ove godine s Uskršnjom regatom u Vodicama. Tri dana jedrenja, od četvrtka 21. do subote 23. ožujka, za prestižni naslov pobjednika Uskršnje regate i prve bodove za ljestvicu Kupa. Prvo mjesto brani posada Branka Iljadice Rape na jedrilici Anđela X.

Kalendar 2013.:

21.-23.03. - Uskršnja regata, Vodice
21.-22.04. - Grand Prix Slovakia, Zlarin
04.-05.05. - Zadar ORC Kup, Zadar
14.-15.09. - Šibenik ORC Kup, Šibenik
28.-29.09. - ORC Mireo Kup, Pula
07.-10.11. - ORC Prvenstvo Hrvatske, Kaštel Gomilica

ORC International jedini je sustav premjeravanja kojeg priznaje Svjetski jedriličarski savez, odnosno po kojem se održavaju svjetska i europska prvenstva. U Hrvatskoj se primjenjuje zadnjih desetak godina. Osnovna ideja svakog sustava premjeravanja je izjednačiti različite jedrilice i time omogućiti posadama izjednačeno natjecanje, bez obzira na veličinu i karakteristike jedrilica. Svaka jedrilica ima svjedodžbu koja govori o teoretskim brzinama koje bi jedrilica trebala u određenim uvjetima postizati. Nakon odjedrenog plova uz pomoć računalnog programa dobivaju se korigirana vremena koja određuju poredak natjecatelja, bez obzira na redoslijed kojim su u realnom vremenu ušli u cilj.

Izvor: www.hjs.hr