• hr
  • en
  • de
  • it

UNWTO: Oboren svjetski rekord

Svijetom je od početka ove godine do kraja kolovoza putovao 901 milijun stranih turista, što je njih 56 milijuna ili 7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavila je Svjetska turistička organizacija UNWTO, naglašavajući da je to iznad rasta prijašnjih i iznad svih očekivanja za ovu godinu.

"Samo u srpnju i kolovozu ove godine 300 milijuna stranih turista putovalo je po svijetu, pri čemu su mnoga odredišta, pogotovo mediteranska, zabilježila i dvoznamenkaste poraste u odnosu na lanjsko ljeto", ističu iz UNWTO-a uz najnovije izdanje njihovog turističkog barometra koji sažima podatke o međunarodnim turističkim dolascima iz cijelog svijeta.
Predviđajući kako će ova godina po svemu u svjetskom turizmu biti rekordna, jer se i do njenog kraja očekuju dobri rezultati, iz UNWTO-a dodaju da će to ujedno biti osma godina za redom kontinuiranog solidnog rasta međunarodnog turizma. Svijetom je od početka ove godine do kraja kolovoza putovao 901 milijun stranih turista, što je njih 56 milijuna ili 7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavila je Svjetska turistička organizacija UNWTO, naglašavajući da je to iznad rasta prijašnjih i iznad svih očekivanja za ovu godinu.
Predviđajući kako će ova godina po svemu u svjetskom turizmu biti rekordna, jer se i do njenog kraja očekuju dobri rezultati, iz UNWTO-a dodaju da će to ujedno biti osma godina za redom kontinuiranog solidnog rasta međunarodnog turizma.
"Turizam je glavni ekonomski motor i generator zaposlenosti, pridonosi boljem životu milijunima ljudi širom svijeta, no svi moramo razmišljati o upravljanju turizmom na odgovoran i održiv način nakon ove godine, kako bi se maksimizirale društvene i gospodarske koristi turizma uz minimaliziranje negativnih utjecaja na destinacije, njihov okoliš i život domaćina. U tome zajedno moraju raditi političari, tvrtke, stanovnici i putnici-turisti", poručio je uz ovogopdišnje rekorde glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai.
Podaci UNWTO-a pokazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine najviše stranih turista bilo kao i prijašnjih godina u Europi, koja je zabilježila i rast njihovih dolazaka od 8 posto, što je znatno iznad predviđanih 3-4 posto za ovu godinu.
U njezinim podregijama međunarodni turistički dolasci su također rasli, u južnoj i sredozemnoj Europi za 12 posto u odnosu na lani, u zapadnoj Europi za 7 posto, a u sjevernoj Europi te srednjoj i istočnoj Europi za 6 odnosno 4 posto.
Najveći rast među svjetskim regijama imala je ove godine Afrika, od 9 posto, kao rezultat oporavka nekih destinacija koje su 'patile' od sigurnosnih izazova posljednjih godina, čemu je najviše pridonio, kako kažu iz UNWTO-a, snažan oporavak u sjevernoj Africi s porastom dolazaka stranih turista od 15 posto, a i susubsaharske Afrika zabilježila je rast od 5 posto.

Regija Azija i Pacifika primile su 6 posto više stranih turista nego u lanjskih osam mjeseci, Bliski istok njih 5 posto više, a najmanji rast od 3 posto imale su obje Amerike, pri čemu je stranih turista u Južnu Ameriku došlo 7 posto više, u Srednji i na Karibe 4 posto više, a u Sjevernu Ameriku njih 2 posto više.
Iz UNWTO-a uz te rezultate iznose i nekoliko detalja, poput, kako kažu, deset najboljih tržišta ove godine, među kojima je Kina prva s najvećim rastom dolazaka stranih turista od 19 posto, a slijedi Republika Koreja sa njih 12 posto više i SAD sa 8 posto više tih dolazaka.

Izvor: www.tportal.hr