• hr
  • en
  • de
  • it

Umag: Peticijom protiv marine u uvali Pozioi

Građani umaškog naselja Moela odlučili su i putem peticije iskazati svoje protivljenje gradnji marine u uvali Pozioi, u sklopu budućeg luksuznog turističkog naselja Terra Istriana, investitora Tvornice cementa Umag. Prikupljanje potpisa krenulo je početkom ovog tjedna u organizaciji Mjesnog odbora Moela. Za sada potpisuju samo žitelji tog naselja, koje ima oko 2.500 registriranih birača.

"Građani Moele protive se izmjenama i dopunama Prostornog plana Umaga za područje bivše Tvornice cementa, odnosno zone turističke namjene Terra Istriana - Kravlji rt, u dijelu u kojem se predviđa izgradnja nautičke marine, trajektnog pristaništa i ribarske luke u području bivše industrijske luke.

Građani se ne protive izgradnji ostalih turističkih sadržaja iz tog projekta (hotel, vile i ostali objekti), već naprotiv - podupiru njihovu realizaciju. Predlaže se gradonačelniku i Gradskom vijeću da, u smislu članka 50., stavka 8. Statuta Grada Umaga, zaustave izgradnju marine, te trajektne i ribarske luke.
Predlaže se da se sporni sadržaji, posebno marina, izmjeste u bivši prostor kamenoloma (danas jezero op. a.), gdje je prvotnim planom, koji je važio sve do izmjena Prostornog plana Istarske županije 2007. godine, to bilo i predviđeno ili na neku drugu građanima prihvatljivu lokaciju izvan zaljeva Fiandara, odnosno Pozioi. Do pronalaska odgovarajuće lokacije predlaže se smanjenje obuhvata izmjena i izmjena PP-a Umaga tako da se zona bivše industrijske luke izdvoji iz plana i predlaže se gradonačelniku i Gradskom vijeću da pokrenu izmjene županijskog PP-a u dijelu koji se odnosi na marinu, trajektnu i nautičku luku."

To je tekst peticije, čije je pokretanje prihvatilo 70-ak građana na sastanku vijeća MO-a krajem prošle godine.
 Cilj nam je zaustaviti gradnju marine i spasiti uvalu koja ima jako dobro perspektivu. MO je dao niz prijedloga kako je kvalitetno urediti i osmisliti - od šetnice do drugih sadržaja. Podržavamo izgradnju ostalih sadržaja u projektu Terra Istriana, jer bi to mogao postati novi centar Umaga.
Tvornica cementa ima sve dozvole za iskope u kamenolomu i već se 20 godina govori da će marina biti upravo ondje. Ako je izgrade u uvali, taj će prostor biti uništen, a jedini je na području Umaga s javnim plažama. Tražimo da se marina u prostornim planovima vrati natrag u kamenolom ili da se smjesti s vanjske strane postojećeg lukobrana, u otvorenom moru, objasnio je predsjednik MO-a Moela Valdi Buršić.
O negodovanju građana zbog gradnje marine s 200 vezova ukupne površine 6,5 hektara već smo pisali lani u studenom. Tada su i projektanti i čelnici Tvornice cemnta zagovarali marinu unutar tog zaljeva i ustvrdili da ne stoji teza o njegovu zagađenju zbog dolaska velikih jahti.

Građani su pak ustvrdili da bi to sigurno "zatvorilo" dvije plaže koje domicilno stanovništvo najčešće koristi - tzv. "vojnu" ili "invalidsku", te plažu Afrika. Istaknuli su da je poznato da se nitko više nikada ne kupa u moru pored marine.
Marina, ustvrdili su žitelji, uništit će morsku floru i faunu, zagušiti uvalu i dodatno smanjiti protok vode, a što je već napravio postojeći lukobran. K tome, u tu uvalu izlazi havarijski ispust kanalizacijskog sustava.

Projekt "Terra Istriana" zamišljen je još prije 20-ak godina. Buduće luksuzno turističko naselje prostirat će se na ukupno 120 hektara na Kravljem rtu (sve zajedno s jezerom, poljoprivrednim dijelom, životinjskim parkom i marinom). Trebalo bi imati ukupno 2.270 postelja i 3,5 kilometara dugu šetnicu. Da bi se gradnja tog resorta omogućila, trenutno su u tijeku ciljane izmjene i dopune PP-a Umaga, te izrada Urbanističkog plana uređenja Terra Istriana.

Izvor: www.glasistre.hr