• hr
  • en
  • de
  • it

U Neretvi ulovio "živog fosila"

Tomislav Limov iz Gabele, naselja u čapljinskoj općini, nemalo se jutros iznenadio kad je iz Neretve izvukao svoju vršu i u njoj ugledao ribu dugu 55 centimetara, za koju je kasnije shvatio da se radi o paklari (petromyzontidae), koja se nalazi na crvenoj listi najrjeđih svjetskih riba, javlja Bljesak.info.

Radi se o ribi koja nema čeljusti već ima stalno otvorena usta, okružena pipalima, a još je veće iznenađenje činjenica da ova riba nije do sada viđena ni ulovljena u Neretvi, kao ni u drugim rijekama čapljinske općine. Paklara je živi fosil koji se već 500 milijuna godina gotovo nije promijenio. Danas su sve vrste paklara toliko rijetke, da su stavljene na "crvenu listu" akutno ugroženih životinja.

Pretežno žive u morskim obalnim vodama i slatkoj vodi. Paklare nemaju čeljusti, a okrugla usta s rožnatim zubima oblikovana su za prisisavanje uz žrtvu nakon čega im sišu krv i tkiva. Riječna paklara obično napada ribe, a hrani se i uginulim životinjama. Osim toga, paklare su poznate i po tome što dio života provode u slatkim vodama, a dio umoru.

Izvor: www.dubrovacki.hr