• hr
  • en
  • de
  • it

U Gružu marina, ribarska i putnička luka

Razvojni projekti u sklopu nedavno usvojenog urbanističkog plana uređenja "Gruški akvatorij" - s naglaskom na uređenje ribarske luke, marinu u Gružu za koju je u tijeku odabir koncesionara te moguću izgradnju terminala za putnički promet s komercijalnim sadržajima - bili su temom sastanka dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića i pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Nikole Mendrila.
Riječ je o prvom susretu na temu uređenja gruške vale nakon prihvaćanja UPU-a, izrađivača splitskog "Urbosa", koji obuhvaća 26,4 hektara površine, uz predviđenih 1222 veza za plovila od tri do 300 metara dužine.
Prostornim dokumentom predviđeno je pet vezova za trajektnu luku na Batahovini, tri za kruzerski terminal u Gružu te 25 za zonu Porat.

U zonu visoke gradnje uključen je autobusni terminal s kolodvorom, uz 20 perona i 3000 planiranih parkirališnih mjesta na otvorenom i šest garaža. Dubrovčanima je u okviru UPU-a posebno zanimljiva lučica Batala s 563 komunalna veza i 18 za izletničke brodove, uz još 120 komunalnih vezova na Solitudu. Za jedriličare je UPU-om zacrtana Sportska lučica Solitudo s dodatnih 125 vezova.

Od jeseni prošle godine traje postupak odabira koncesionara na Vladinu natječaju za novu nautičku marinu Gruž, kapaciteta 207 vezova ispred Kazbeka i hotela Lapad te dodatnih 17 ljetnih vezova za koje "konkuriraju" dubrovački brodar "Atlantska plovidba", Luka Dubrovnik i rogoznička Marina Frapa Franje Pašalića.
Gradonačelnik Vlahušić od odabranog koncesionara očekuje sudjelovanje u rekonstrukciji operativne Lapadske obale, koja je zbog čestog pucanja vodovodnih cijevi i loše asfaltne podloge već godinama crna točka užegradskog prometa.
Sukladno natječaju, 30-godišnja koncesija izdaje se na pomorskom dobru na lapadskoj obali od Vile Elize do lučice Orsan, gdje bi odabrani koncesionar po metru četvornom površine plaćao najmanje dvije kune te najmanje dva posto od ostvarenog godišnjeg prihoda. U očekivanju odluke Ministarstva mora, neslužbeno se doznaje kako je najbolja od triju natječajnih ponuda ona Marine Frapa vlasnika Franje Pašalića, investicija procijenjena na oko 13 milijuna eura.

‘Home port'
UPU "Gruški akvatorij" otvara mogućnost pretvaranja Gruža u trajni "home port" za flotu kruzing-kompanija. Takav status podrazumijeva preuzimanje ukrcaja i iskrcaja gostiju s jedne strane te tehnički i administrativni posao koji luka obavlja za odabranog brodara. U "home portu" se mijenja i posada, što podrazumijeva i reguliranje viznog sustava.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr