• hr
  • en
  • de
  • it

Turizam će 2012. postati pokretač gospodarstva

Novi Eurobarometar donosi podatak kako je 72 % građana EU putovalo tijekom 2011. godine, a više od 80 % putovat će i tijekom 2012. na kratke izlete ili duža putovanja.

Isto tako, tijekom 2011. veći broj EU građana odlučilo je svoj odmor provesti u Europi, a taj trend će se nastaviti i u 2012. godini.

Europski turisti, prema posljednjem istraživanju Eurobarometra, daju prednost sljedećim sadržajima i uslugama:

-  građani EU žele svoj odmor kreirati sami: 53% Europljana rezervira svoj odmor na Internetu, 49% osoba koje putuju rezerviraju pojedine elemente putovanja posebno, odnosno radije nego u paket aranžmanima;
- u izbor mjesta za odmor oslanjaju se na preporuke obitelji i prijatelja (52%)
-  najviše putovanja ostvaruju osobnim automobilima i motociklima (78%). Prošle godine zabilježen je rast korištenja zrakoplova u usporedbi s 2010. (46% u odnosu na 39%)
- najviše noćenja ostvarili su u hotelima i iznajmljenim smještajnim jedinicama
- Europljani traže odmor i rekreaciju (48%), a najviše cijene prirodne ljepote i kvalitetne usluge
- Europljani će putovati i tijekom 2012. godine: 73% ispitanih će putovati unatoč ekonomskoj krizi; 41% daje prednost dužem odmoru (između 4 i 13 noćenja) u odnosu na kratke izlete. Ispitanici za odmor najviše preferiraju svoju zemlju (52%), ili neku od ostalih EU zemalja (37%).

Istraživanje je provedeno na uzorku od 30 tisuća građana starijih od 15 godina iz svih zemalja članica EU, te građana Norveške, Islanda, Hrvatske, Turske, Makedonije, Srbije i Izraela.

Izvor: www.mint.hr