• hr
  • en
  • de
  • it

Teroristi pokušali oteti kruzer s 3000 putnika

Na kruzeru "Costa Magica" u grčkoj luci Pirej, u četvrtak 2. listopada, odvijala se prava drama, a da većina putnika, među kojima je bilo i Hrvata, toga nije bila ni svjesna!
Kako neslužbeno doznajemo upravo od hrvatskih državljana koji su "Magicom", zajedno s oko 3000 drugih putnika, iz Venecije krenuli na sedmodnevno krstarenje Mediteranom, grčka policija je na brodu uhitila jednu ženu i tri muškarca zbog posjedovanja vatrenog oružja.
Riječ je o putnicima koje je posada kruzera u Pireju preko razglasa bezuspješno pozivala da se jave na recepciju broda. Vidjevši da se sami neće javiti, grčki policajci su u pratnji pripadnika brodskog osiguranja ušli u njihove kabine te tijekom premetačine pronašli određenu količinu vatrenog oružja.
Očevici, koji su bili smješteni u susjednim kabinama koje je policija također pregledala, tvrde da je riječ o najmanje četiri pištolja. Vlasnici oružja brzo su pronađeni, uhićeni te iskrcani s broda, koji je iz Pireja isplovio s velikim zakašnjenjem. O čijim je državljanima riječ i koja im je bila nakana, nismo uspjeli doznati.
Pokušali smo dobiti potvrdu ove informacije od predstavnika brodske kompanije "Costa Cruises", no u subotu nismo uspjeli dobiti nikoga od njih.
Zanimljivo, vijest o uhićenju četvero putnika zbog posjedovanja oružja na kruzeru nismo uspjeli pronaći ni u grčkim, ni u talijanskim medijima. No naši sugovornici, dubrovački pomorci koji plove na kruzerima, kažu nam da to ne treba čuditi. Zbog loše reklame, a time i opasnosti za biznis, od javnosti su ostali skriveni i puno veći incidenti od švercanja oružja.
No naše pomorce čudi kako su putnici uopće mogli unijeti oružje na brod jer je procedura ukrcaja istovjetna ukrcaju u zrakoplov. Jedina mogućnost, iako mala, po njihovu mišljenju, jest da su oružje unijeli s prtljagom koja se, kao i u zračnoj luci, ukrcava odvojeno od putnika. Naknadno unošenje na brod je doslovce nemoguće s obzirom da je većina kruzera pod videonadzorom.
- Ne znam u kojoj su se luci ukrcali, no ako je riječ o home portu, moguće je da se dogodio propust iako i ta prtljaga prolazi sigurnosne provjere. Ne treba čuditi previd s obzirom da u nekoliko sati treba ukrcati najmanje tri tisuće putnika. Dakle, kroz lučki terminal prođe najmanje 6000 kufera i torbi, i to samo za jedan brod. Obično se preko tih terminala istodobno ukrcavaju putnici na više kruzera. Pa sad zamislite koliko se prtljage treba pregledati u tako malo vremena - kaže nam naš sugovornik, koji je nekoliko godina plovio na kruzeru.

Napad na ‘Achille Lauro'
Informacija o naoružanim putnicima na kruzeru koji svakodnevno, kao i "Costa Magica", dotiču Dubrovnik i druge hrvatske luke, posebno zabrinjava kada Islamska država učestalo prijeti odmazdom Amerikancima i njihovim saveznicima. Ima li u informaciji s "Coste Magice" možda priče o planiranoj otmici?
Podsjetimo, prva otmica putničkog broda u povijesti, ona talijanskog kruzera "Achille Lauro", dogodila se 7. listopada 1985. u Egiptu. Na brod su se ukrcala petorica Palestinaca iz Arafatova PLO-a te, nakon što su oteli brod, zaprijetila njegovim dizanjem u zrak zajedno s još 400 putnika i članova posade ako se iz izraelskih zatvora ne pusti 50 njihovih suboraca.
Pritom su ubili jednog putnika. Sigurnosne mjere na kruzerima i u lukama ukrcaja danas su neusporedivo na većoj razini nego u vrijeme otmice "Achille Lauro", no očito je da budnosti nikada nije dovoljno.

Osobna iskaznica kruzera
Luksuzni kruzer "Costa Magica" plovi na ruti od Venecije, Barija, preko Dubrovnika, grčkog Pireja do turskog Izmira... Porinut je 2003. godine, a izgrađen i počeo ploviti 2004. godine. Dug je 272,30 metara, a postiže maksimalnu brzinu od 22 čvora. "Magica" prima 2720 putnika, a maksimalno ih može ukrcati 3470, te ima 1027 članova posade. Ima 13 paluba za putnike, zatim 14 dizala, bazene, igrališta, poslovni centar, knjižnicu, zdravstveni centar...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr