• hr
  • en
  • de
  • it

Talijanski turisti u Splitu čekali trajekt iz Ancone

Više od 500 talijanskih putnika, mahom hodočasnika na povratku iz Međugorja, večeras je „okupiralo" terminal u splitskoj luci u očekivanju planiranog ukrcaja u feribot „Dalmatia", iz flote „Blue Line Internationala", koji, međutim, tijekom poslijepodneva nije ni doplovio iz Ancone u Split, pa stoga nije mogao zaploviti ni u suprotnom smjeru.
Nesvakidašnja situacija riješena je ukrcajem putnika, te desetak autobusa i dvadesetak automobila u „Jadrolinijin" feribot „Dubrovnik", koji također održava noćnu liniju između Splita i Ancone, ali je zato u luci ostalo nekoliko hrvatskih kamiona-tegljača.
S talijanske obale Jadrana tijekom četvrtka stizale su neslužbene informacije po kojima tamošnje pomorske vlasti, na temelju sudske odluke, nisu dopustile isplovljavanje „Dalmatije" zbog duga „Blue Linea" za isporučeno gorivo i lučke usluge koji prelazi 2 milijuna eura.
Iz kompanije koju se najčešće povezuje uz ime suvlasnika, splitskog poduzetnika Juroslava Buljubašića, opovrgnuli su takve navode i dodali da su teškoće nastale isključivo zbog poremećaja u opskrbi gorivom u luci Ancona tijekom proteklih blagdana.
Premda im prve vijesti o problemima s povratkom kući, sasvim očekivano, nisu dobro „sjele", talijanski hodočasnici brzo su se snašli i pohrlili na „Jadrolinijine" šaltere kako bi preuzeli nove putne karte.
Vrijeme do isplovljavanja feribota „Dubrovnik", koji je odvezao cimu u 21.30 sati, pola sata kasnije od predviđenog, mlađi putnici su skratili pjesmom, a poneki i molitvom u pratnji svojih dušebrižnika.
Po svemu sudeći, od neplaniranog „viška" putnika najviše su profitirali dućani, kafići i mjenjačnice u trajektnoj luci.
- Nismo očekivali da ćemo imati ovakve probleme na povratku. Ostali smo iznenađeni kada su nam organizatori rekli da nas u Splitu ne čeka naš trajekt. Mnogi su se zabrinuli da će neplanirano ostati u Hrvatskoj, što samo po sebi nipošto ne bi bilo loše, dapače, ali ljudi imaju različite poslovne i privatne obveze već idućih dana, pa ih treba razumjeti. Ipak, najvažnije je da se sve dobro završilo - kazao nam je Gianpaolo Pesaresi, jedan od talijanskih hodočasnika.
Prema plovidbenom redu, „Dalmatia" bi tijekom sutrašnjeg prijepodneva trebala isploviti iz Ancone prema Splitu, što najavljuju i iz „Blue Line Internationala". No, ako je suditi po oraru iz proteklih godina, feriboti te kompanije ubrzo će uzeti „zimsku pauzu" i obaviti remonte.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr