• hr
  • en
  • de
  • it

Talijanski nautičari vraćaju se na sidrenje u matične luke

Do 31. svibnja ove godine talijanski će vlasnici plovila dužih od deset metara morati državi podmiriti novi, poseban porez, shodno dužini broda i pogona.
Najava paprenih pristojbi nagnala je mnoge talijanske i strane nautičare na bijeg iz talijanskih marina u potrazi za mjestom sidrenja na istočnoj obali Jadrana, od Slovenije i Hrvatske sve do Grčke.

Oni koji su napustili staro mjesto dvaput su izigrani jer je talijanska vlada popustila zahtjevima vlasnika marina i brodogradilišta te promijenila odredbe zakona pa je mjesečni porez na vez pretvoren u porez na posjed u trajanju od jedne godine.
Dakle, ma gdje bili usidreni, u Italiji ili inozemstvu, talijanski će vlasnici plovila dužih od deset metara morati do 31. svibnja uplatiti državi porez na posjed brodice.
Uz to, talijanska je vlada isključila iz plaćanja poreza sve strane vlasnike koji mogu čuvati plovila u talijanskim marinama bez dodatnih financijskih opterećenja. Bijeg na istočnojadransku obalu nije im se isplatio pa valja očekivati da će se velik dio bjegunaca vratiti u domaću luku.
Vlada Marija Montija odlučila je smanjiti visinu poreza pa će vlasnik jedrilice od deset do dvanaest metara dužine plaćati državi godišnje 400 eura umjesto ranije predviđenih 912,5 eura, za jedrilicu od 12 do 14 metara umjesto ranijih 1.460 eura plaćat će 580 eura, od 14 do 17 metara 870 eura umjesto predviđenih 1.825 eura. Uz to, novi zakon donosi i dodatne olakšice shodno starosti jedrilice.
Kada su motorna plovila u pitanju, vlasnik jahte dužine od deset do dvanaest metara plaćat će državi godišnje 800 eura, 1.160 eura za jahtu od 12 do 14 metara, 1.740 eura za jahtu od 14 do 17 metara, 2.600 eura za jahtu dužine od 17 do 20 metara...

Izvor: www.glasistre.hr