• hr
  • en
  • de
  • it

Suradnja ABS-a I BOAT & FUN iz Berlina

Dana 27. kolovoza 2012.g. Adriatic Boat Show, u organizaciju NCP-Remontnog brodogradilišta Šibenik I BOAT & FUN BERLIN u sklopu Messe Berlin potpisali su sporazum o suradnji u sklopu koje će se oba sajma međusobno promovirati u Njemačkoj i u Hrvatskoj.

Werner Mocke, direktor sajamske kuće Messe Berlin: "Kada je Messe Berlin preuzeo organizaciju sajma BOAT & FUN BERLIN kao dio vlastitog programa događanja, najavio sam izlazak iz regionalnog okvira na puno veći nivo, posebice na međunarodnom nautičkom tržištu. Suradnja s Adriatic Boat Show prvi je u nizu koraka u tom smjeru, za koji se nadamo da će otvoriti izvrsne promotivne mogućnosti za BOAT & FUN BERLIN u zemljama Mediterana. Jedan od naših ciljeva je promovirati službeni Outdoor event sajma BOAT & FUN BERLIN upravo u sklopu Adriatic Boat Show-a I to među izlagačima i posjetiteljima iz Njemačke, kao i među proizvođačima plovila i charter tvrtkama iz Hrvatske.
Komentirajući motive suradnje, Goran Prgin, osnivač i predsjednik uprave NCP-Remontnog brodogradilišta Šibenik je kazao: "Kao organizatori sajma Adriatic Boat Show, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Šibenika cilj nam je promovirati našu regiju koja je iznimno popularna za jedrenje, ali također I čitavu nautičku industriju I tradiciju brodogradnje u Hrvatskoj. Uz promociju Šibenika i njegove prekrasne okolice, nacionalnih parkova Kornati i Krka, ljepote prirode I bogatstva kulturnog nasljeđa želja nam je upoznati posjetitelje s visoko razvijenom infrastrukturom hrvatskih marina, hrvatskim proizvođačima brodova, servisima za popravke plovila i remontnim brodogradilištima, koji vlasnicima plovila nude širok I sveobuhvatan spektar usluga kroz čitavu godinu. Većina stranih turista u Hrvatskoj dolazi iz NJemačke i naš cilj je dalje razvijati Adriatic Boat Show kao mjesto susreta ljubitelja sportova na moru i uz more u Berlinu i Brandenburškoj regiji, kao i među turistima iz njemačkog govornog područja, te poduzetnicima I potencijalnim investitorima u nautički turizam i industriju u Hrvatskoj koja se u srpnju 2013. g. pridružuje ostalim punopravnim članicama Europske Unije.
Potpisivanje sporazuma je upriličeno u sklopu svečanosti pod nazivom "Nekad, danas i sutra - 110 godina sajma brodova u Berlinu" u tradicionalonom ambijentu jedriličarskog kluba na obali jezera. Prikazan je retrospektivni film berlinskog sajma od početaka do danas, a kraća izlaganja za 60ak predstavnika medija i gostiju imali su uz g. Boscha također g. Andreas Statzkowski državni tajnik u Senatu grada Berlina za unutarnje poslove i sport, Prof. dr. Jochen Zinner dopredsjednik Zemaljskog sportskog saveza grada Berlina - kordinator za profesionalne sportove i Dr. Miro Kovač veleposlanik RH u SR Njemačkoj. U znak uspostave suradnje između berlinskog i šibenskog sajma g. Bosch i dr Kovač svečano su narezali tortu s njemačkom i hrvatskom zastavom. Uz Gorana Prgina svečanosti u Berlinu je nazočila i Jana Gaćina, direktorica sajma Adriatic Boat Show i direktorica marketinga NCP Grupe.
Potom je uslijedila plovidba za sve nazočne na berlinsko-potsdamskom jezeru Jungfernsee kraljevskim povijesnim 18m jedrenjakom iz 1832. Godine Royal Louise koji je 1830. godine kralj Velike Britanije Vilim IV poklonio pruskom kralju Friedrichu Wilhelmu III. u znak pobjede nad Napoleonom. Plovidbom je završeno ovo značajno događanje kojim je uspostavljena suradnja između Adriatic Boat Show-a u Hrvatskoj sa sajmom BOOT & FUN BERLIN u Berlinu u sklopu berlinskog sajmišta Messe Berlin.
Adriatic Boat Show održava se u svibnju u Šibeniku u organizaciji NCP Remontnog brodogradilišta Šibenik na prostoru D-Marin Mandalina Marine, prve marine u Hrvatskoj za prihvat megajahti do 140 metara. Ministarstvo gospodarstva, MInistarstvo turizma, MInistarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatska gospodarska komora, Županija šibensko-kninska, Grad Šibenik, Turistička zajednica Grada Šibenika i Turistička zajednica Županije tradicionalno su pokrovitelji sajamske manifestacije kao značajnog gospodarskog događanja za regiju.
Organizator sajma NCP Remontno brodogradilište Šibenik je osim osnovne djelatnosti remonta u posljednje 2 godine zabilježilo značajne rezultate na području novogradnje: serijska proizvodnja aluminijskih katamarana za ribogojilišta za norveško tržište, te isporuka M/V Brijun, 30m, kapaciteta 350 putnika, za prijevoz gostiju NP Brijuni, što je posebno interesantno uzevši u obzir da su se posljednjih godina mnoga europska brodogradilišta inače specijaliziranih za novogradnju zbog smanjenih narudžbi novih jahti, preorjentirala na remont.