• hr
  • en
  • de
  • it

Splitski kapetan ispisao povijest

Posade tankera za prijevoz ukapljenog prirodnog plina pod zapovjedništvom splitskog kapetana Žarka Buljevića drugu godinu zaredom „pokorile" su sjevernu plovidbenu rutu.
Barba Žarko ove je godine za kormilom novog broda „Arctic Aurora", zajedno sa još šestoricom hrvatskih pomoraca, sigurno dopremio 150.000 tona plina iz norveškog Hammerfesta u japanski Tokio, i to kroz ledena prostranstva sjeverno od Europe i Sibira, pa kroz Beringov tjesnac do Dalekog istoka.
Plovidba je trajala 25 dana i ostala je upisana u povijest time što je tanker „Arctic Aurora", izgrađen ovog ljeta u „Hyundaijevu" škveru u Južnoj Koreji", prvi brod na dizelsko-električni pogon koji je prošao sjevernim plovidbenim smjerom.
Osim splitskog kapetana kojeg bi se bez puno ustručavanja moglo proglasiti „polarnim morskim vukom", na zahtjevnom ispitu bili su i Higin Bašić, upravitelj stroja iz Dubrovnika, Mato Šarenac, trening upravitelj stroja, Ichiro Kristić, drugi časnik palube iz Kastva, Stjepan Kovačević, prvi časnik stroja, Tomislav Erniša, elektroničar iz Pazina, i Šime Mrša, trening elektroničar iz Zadra.
Pomorci sa svih dijelova Jadrana tako su imali veliku ulogu u pisanju povijesti kao dijelovi posade broda grčke kompanije „Dynagas", u čijoj floti plovi i tanker „Ob River" kojim je kap. Buljević prošle godine prošao sjevernom rutom. Riječ je o velikom poslu grčkog brodara s vodećim svjetskim naftnim i plinskim kompanijama, jer su brodovi u dugogodišnjim najmovima ruskoga „Gazproma" i norveškoga „Statoila". Upravo su Norvežani potaknuli grčke brodovlasnike da se u zajedničkom aranžmanu odluče za korištenje sjeverne plovidbene rute kako bi skratili trajanje putovanja i, naravno, uštedjeli.
Naime, plovidba od sjeverne Europe do dalekoistočnih luka „klasičnim" smjerom kroz Sueski kanal prosječno traje oko 33 dana, dok se oko Sibira na odredište može stići za desetak dana manje. Unatoč zamkama koje krije Sjeverno ledeno more, za brodare i unajmitelje brodova zarada je vrijedna rizika, pa su Grci upravo s tim ciljem krenuli u izgradnju serije brodova s posebno ojačanim trupom i prilagođenim pogonskim sustavom.

150 tisuća tona ukapljenog prirodnog plina dopremljeno je brodom od Norveške do Japana
10 plovidbenih dana može se uštedjeti korištenjem sjeverne rute u odnosu na prolazak kroz Sueski kanal

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr