• hr
  • en
  • de
  • it

SP Finn – Vujasinović četvrti na svijetu!

Milan Vujasinović zauzeo je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu teškog olimpijskog samca Finn. Iznimno postignuće za kormilara kojem je to tek peta regata u ovoj disciplini.
Vrlo uzbudljivo bilo je danas u plovu za odličja za deset najboljih, iako se na početku dana nije činilo da će se uopće jedriti. Vjetra nije bilo, flota je čekala ili bolje rečeno plutala, minute i sati su odmicali, bilo je sve manje vremena do zadanog ograničenja za start. Taman kad su sve nade da će se jedriti počele nestajati pojavio se lagani vjetar i omogućio da se finale ipak održi. Četiri kormilara igrala su za srebro i broncu, zlato je dan prije osigurao Brazilac Jorge Zarif. Milan Vujasinović je odlično startao, izborio se za lijevu stranu polja kako je i htio, međutim na prvoj oznaci našao se na začelju flote. No, nije odustajao, dobro je taktički odjedrio, ponovno se vratio u vrh. Francuz Jonatan Lobert ostao je na začelju i ispao iz igre za medalje, međutim vodstvo je preuzeo Nizozemac Peter Jan Postma, a ispred Milana bio je i Britanac Ed Wright, obojica konkurencija za odličja. U zadnjoj stranici prema cilju Wright je dobio penal zbog nedozvoljenog poriva, Vujasinović je zahvaljujući tome smanjio razmak, ali nije uspio proći Wrighta. No, i da je to jedno mjesto ne bi mijenjalo ništa u konačnici. Srebro je pripalo Wrightu, broncu je uzeo Postma, dok je Vujasinović zauzeo četvrto mjesto.
- Dobro sam jedrio danas, izvukao sam se iz dosta loše pozicije nakon prve stranice. Žao mi je naravno medalje, ali osim Loberta nitko drugi iz vrha nije napravio grešku. Iskusna je sve to ekipa, ja sam ovdje početnik. Bilo bi sjajno da sam doma došao s odličjem, već sam vidio taj prizor, ali treba biti zadovoljan, ovo mi je ogroman motiv da nastavim raditi, jer vidim da mogu, da sam konkurentan - komentirao je Milan.

Ostatak flote koji se nije plasirao u finale nije jedrio svoj zadnji plov, tako da se rezultati za njih nisu mijenjali. Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je 15. mjesto, Josip Olujić 32., Dan Lovrović 60., Tudor Bilić 62.

Za finaše je glavna sezona završila, nema više velikih regata ove godine, slijedi malo odmora i naporne pripreme za 2014. koja nosi prve kvalifikacije za Olimpijske igre 2016. Milan Vujasinović s ovim je rezultatom bacio i rukavicu izazova Ivanu Kljakoviću Gašpiću u nacionalnim kvalifikacijama za hrvatskog predstavnika na OI. Nema sumnje da ćemo se u Finnu kvalificirati za OI, no novo poglavlje se otvara u nacionalnom izboru za hrvatskog kormilara broj jedan.

Izvor: www.hjs.hr