• hr
  • en
  • de
  • it

Slabiji early booking za hrvatske charter baze



Njemački charter djelatnici mogu započeti 2014 sezonu prilično opušteno u prosjeku s popunjenosti od 45 % svojih čarter tjedana . To je plus za više od 6% u odnosu na prethodnu godinu u vrijeme početka najvećeg nautičkog sajma u Europi -BOOT u Düsseldorfu .
Grčka kao destinacija je zadržala isti nivo early booking rezervacije kao i prošle godine.
Osim Njemačke i Grčke sve ostale glavne charter destinacije bilježe pad ranih rezervacije u odnosu na prošlu godinu.
Prije početka Boot-a u 2013 prosječna stopa je iznosila gotovo 38% a sada je na razini 34%.
Turska ima najmanji pad od samo 2 % , dok Hrvatska , Španjolska , Nizozemska i Italija imaju izražajni pad od 6-7% .
Vjerojatno je najteže talijanskim charter tvrtkama jer prema ovim podatcima brodovi u ovom trenutku imaju prosječno bookirano ne više od 4 tjedana tj. samo 24% od prosječno ukupnog broja tjedna.
Kako je Felix Wolf iz YachtBookera došao do tih zaključaka?
Za svaku charter destinaciju se kao glavni parametar uzima prosječan broj bookiranih tjedana u 2013. Dok je u njemačkim odredištima 14 tjedna velika popunjenost, 18 tjedana u Turskoj je normalna popunjenost.
Postotci koji su navedeni u članku jednostavno se dobiju prema formuli: trenutan prosječan broj bookiranih tjedana po brodu/ prosječan broj bookiranih tjedana po brodu za cijenu 2013., dobiveni iznosi se pretvore u postotak. Naravno, izvor podataka je Yachtbooker rezervacijski sustav. Ti podatci su relevatni za jedrilice dok za motorne brodove vrijede druga pravila.
Nitko ne može predvidjeti daljnji razvoj booking i što će se dogoditi sljedećih mjeseci . Svaka sezona je drugačija, politički i ekonomski čimbenici igraju ulogu kada i koju će destinaciju klijenti odabrati za svoj godišnji odmor. Jedino je sigurno, udio online rezervacija u odnosu na klasičan odlazak u agenciju raste.

Izvor: Yachtbooker, Felix Wolf
http://www.yachtsys.com/Bareboat-Charter-Pre-Booking-Trends-2014.html?utm_source=All+Charter+Companies+15.01.2013&utm_campaign=629a6cadc1-YachtSys_Newsletter_01_19_2014&utm_medium=email&utm_term=0_25d8073a59-629a6cadc1-27548465