• hr
  • en
  • de
  • it

Škverskih 17 firmi bavit će se grijanjem, plinom, otpadom

U posljednjih desetak dana "Brodograđevna industrija Split-Brodosplit" i DIV iz Samobora osnovali su 17 novih društava s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) - kazuje nam Ivan Basić, predsjednik Trgovačkog suda u Splitu.
Predsjednik suda nastavlja da je temeljni kapital svake od tih novih tvrtki 20 tisuća kuna. Ukupna vrijednost osnivačkog kapitala novih poduzeća je 340 tisuća kuna.
Sve ih zastupa direktor Tomislav Debeljak. Dodaje da je u srijedu sudski registar zaprimio još nekoliko novih predmeta za osnivanje tvrtki čiji su vlasnici "Brodosplit" i DIV, a koje predmete tek treba riješiti.

Otkazi ugovora o radu
Podsjetimo, od preko tri tisuće radnika "Brodosplita" kojima su uručene obavijesti o odluci o otkazu ugovora o radu, ponovno će biti zaposleno dvije tisuće radnika upravo u novoosnovanim tvrtkama.
Tako su do sada rješenjima koja je 28. svibnja donijela sutkinja Eda Maleš osnovane tvrtke "Brodosplit-Vjetrostupovi", "Brodosplit-Privremena energetika", "Brodosplit-Informatika", "Brodosplit-Održavanje", "Brodosplit-Alatnica", "Brodosplit-Strojna obrada", "Brodosplit-Cjevarska izrada", "Brodosplit-Bravarija i limarija", "Brodosplit-Metalne konstrukcije", "Brodosplit-Računovodstvo i financije", "Brodosplit-Prehrana i catering", "Brodosplit-skela", "Brodosplit-Optimizacija i ekologija", "Brodosplit-Otpremništvo", "Brodosplit-Korporativna zaštita", "Brodosplit-Čišćenje" i "Brodosplit-Ljevaonica".

Javni bilježnik
Društveni ugovori za tih 17 novoosnovanih poduzeća sastavljeni su kod javnog bilježnika Ilije Šarića. U njegov ured je 20. svibnja ove godine pristupio Tomislav Debeljak kao član Uprave DIV-a i predsjednik Uprave "Brodosplita". Debeljak je javnom bilježniku na uvid dao odluku Nadzornog odbora "Brodosplita" od 2. svibnja kojom je imenovan za predsjednika Uprave "Brodosplita" na četiri godine.
Tu odluku o imenovanju potpisuje predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Šoš. S Debeljakom je kod javnog bilježnika došao Darko Pappo, bivši predsjednik Uprave "Brodosplita", koji je odlukom Nadzornog odbora od 2. svibnja član Uprave splitskog škvera.
Javnom bilježniku su također dostavili pisane ostavke Antuna Čaglja i Vladimira Kesslera s mjesta članova Uprave "Brodosplita" od 30. travnja ove godine, odnosno od 2. svibnja.
Kako se može vidjeti iz društvenih ugovora, za svaku od novih tvrtki "Brodosplit" je u Raiffeisen banci uplatio šest tisuća kuna temeljnog kapitala, a DIV po 14 tisuća kuna. Sve tvrtke su registrirane za iste djelatnosti, njih gotovo sto: od gradnje trgovačkih, putničkih i teretnih brodova, putničkih trajekata, tankera, preko izrade i održavanje web stranica, distribucije toplinske energije, distribucije plina, do uvoza i izvoza otpada.
Društvenim ugovorima je definirano da članovi društva, odnosno "Brodosplit" i DIV, poslovne udjele novoosnovanih tvrtki mogu međusobno prenositi bez ograničenja.
Tomislav Debeljak je u registar suda dostavio i izjave da "Brodosplit" i DIV nemaju nepodmirenih dugova za poreze i doprinose za mirovinsko i zdravstvenog osiguranje i neto plaće radnicima.

Registrirano 50 imena
Kako doznajemo u registru Trgovačkog suda u Splitu, očekuje se da će "Brodosplit" i samoborski DIV ukupno osnovati oko 50 novih tvrtki jer su napravili toliko registracija imena. Upravo registracija imena prethodi sastavljanju društvenog ugovora kod javnog bilježnika.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr