• hr
  • en
  • de
  • it

Skupština županijske Turističke zajednice: "Zagora nije privlačna turistima"

Turistički djelatnici Splitsko dalmatinske županije prezadovoljni su ovom godinom u kojoj je ostvareno 1,7 milijuna dolazaka i čak 69 milijuna noćenja, no još spremniji ulaze u 2013. godinu u kojoj očekuju 3 posto više dolazaka. Kazao je to Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije na jučerašnjoj Skupštini.
- S obzirom na ova krizna vremena, moramo i te kako biti zadovoljni postignutim rezultatima čime se sa 17 posto ukupnoga turističkog prometa borimo za prestižno 3. mjesto hrvatskog turizma - napomenuo je Stella. Izvrsne rezultate ostvarili su kampovi, a posebno dobri rezultati pa čak i rekordi ostvareni su u Splitu te u Zračnoj luci Split koja do kraja godine očekuje milijun i 400 tisuća putnika. Što se tiče turista, najradije nas posjećuju Česi kojih je ove godine bilo više od 220 tisuća, Nijemaca je bilo 180 tisuća, Talijana 66 tisuća te Japanaca oko 30 tisuća. Vrlo dobri rezultati bilježe se iz Skandinavije jer sve više turista iz tih zemalja dolazi na našu obalu.
Kada je riječ o najomiljenijim područjima, tada najbolje rezultate bilježi područje Makarske.
- Makarsku rivijeru posjetilo je 982 tisuće gostiju, a zamjetan rast prema vrhu bilježi Split koji je posjetilo čak 736 tisuća turista čime se vrlo sigurno približava Zagrebu - kazao je Stella.
Upozorio je kako Zagora i dalje nije posebno primamljiva turistima zbog čega će više trebati uložiti u razvoj ruralnog turizma u kojem prednjače brojna obnovljena etno eko sela.
Za sljedeću sezonu se već spremaju u ovoj županiji, a osim što treba pojačati sezonu, treba što više raditi na pripremi predsezone, kao i na jakoj posezoni koja bi trebala potrajati i dalje od listopada. S obzirom na važnost teme, čudi mali odaziv skupštinara jer je od 46 članova Skupštine došlo malo više od 25 članova.

Manje je više
Predsjednik Turističke zajednice Jelsa Tonči Makjanić potužio se na stalno ponavljanje pada broja gostiju u Jelsi što je potpuno krivo:
- Mi smo počeli s novim načinom obrade podataka pa je ispalo da je gostiju manje, no točno je da u Jelsu stiže sve više gostiju, a ove godine zabilježeno je čak 220 tisuća gostiju - naglasio je Makjanić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr