• hr
  • en
  • de
  • it

Simulacija prometa i pristajanje trajekta u Gaženici uspješni

Pomoćnik ministra prometa Igor Butorac i predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac u Gaženici su obavili zadnju kontrolu luke. U Zadar su stigli oko podne i najprije održali sastanak s Emilom Bilićem, ravnateljem Lučke uprave Zadar odakle su poručili kako se sve odvija po planu te bi uporabna dozvola trebala stići idućeg tjedna.
Butorac i Klanac obišli su luku te nadzirali simulaciju prometa kako bi se uvjerili da Gaženica konačno može dobiti zeleno svjetlo za preseljenje putničkog i trajektnog prometa.
- Simulacija prometa lukom odnosi se na javni prijevoz autobusima i taksijima. Predstavnicima Ministarstva prometa i Jadrolinije prezentirali smo prometno rješenje kretanja putnika i vozila i funkcioniranje trajektnih rampi. Obavljeno je i još jedno pristajanje trajekta kako bismo prezentirali rad kompletiranih čeličnih klinova - kaže ravnatelj LU Zadar Emil Bilić.
Po saznanju da u Gaženicu dolaze Butorac i Klanac, nazvali smo i načelnika općine Preko, Antu Jerolimova, koji je nazočio nedavnom sastanku u Županijskoj komori u Zadru na kojem se razgovaralo o gorućem pitanju broja putničkih linija koje bi ostale na Poluotoku.
Jerolimov je s tog sastanka otišao ljut jer se na njemu nisu pojavili predstavnici Ministarstva bez kojih ostali ništa nisu moglo dogovoriti. Sastanku su nazočili predstavnici Jadrolinije, Lučke uprave Zadar, Agencije za obalni promet i još nekoliko nadležnih ustanova, a u najvećem broju odazvali su se načelnici otočkih općina.
Jerolimov je tada rekao da ostaju kod zahtjeva za dovršetkom Gaženice i o broju potrebnih linija Zadar - Preko, te od toga ni u kojem slučaju neće odustati. A kako smo saznali od njega, za vrijeme jučerašnjeg dolaska predstavnika Ministarstva, barem u prijepodnevnim satima nije tražen sastanak s načelnicima koje nitko iz ministarstva nije kontaktirao ni nakon propalog sastanka u Komori.
- Drago mi je da je gospodin Butorac došao u Zadar i posjetio luku Gaženica, ali još bi mi bilo draže da nas je netko kontaktirao i održao novi sastanak kako bismo riješili problem povezanosti nas otočana s kopnom. Ako u ikoga imam povjerenja da će nam riješiti problem linija Zadar - Preko, onda je to upravo gospodin Butorac koji je kvalitetan čovjek i poznaje problematiku povezanosti otoka s lukom Gaženica. Ustrajat ćemo na potrebnom broju linija za putnike i automobile jer o tome ovisi naša egzistencija. To nam je uostalom garantirala i Vlada svojom odlukom iz 2011. godine pa danas samo tražimo da poštuju ono što su sami izglasali - rekao je Jerolimov.

Izvor: www.zadarskilist.hr