• hr
  • en
  • de
  • it

Sezona duga 10 mjeseci, gostiju 70 posto više

Dubrovnik kao autentična i elegantna, "šik" destinacija, po uzoru na Cannes, koja će turistički intenzivno živjeti 10 mjeseci u godini, a Dubrovačka rivijera kao Azurna obala s dva do tri golf-terena i 10.000 kreveta u turističkim kapacitetima više nego sada, vizija je turizma na jugu Hrvatske za 10 godina.

Te, 2021. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvarivalo bi se 70 posto više noćenja nego sada, kapaciteti bi bili 50 posto bolje popunjeni, a isto toliko porasla bi i potrošnja gostiju.
Takvu budućnost za turizam DNŽ predlaže radna skupina u kojoj su i Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i konzultantska tvrtka Horwath, koje je Županija angažirala da izrade strategiju razvoja turizma u idućem desetljeću.

- Najveće su prednosti Dubrovnika i rivijere prepoznatljiv imidž i dobra struktura gostiju, a slabosti su nedovoljan broj gostiju i potrošnja, te nesklad između ponude i tržišnih trendova - rekao je Miroslav Dragičević iz tvrtke Horwath, koji je u utorak prezentirao što je do sada učinjeno na izradi strategije.
- U proteklih 20 godina svatko je nudio što je znao i mogao, pa je turizam funkcionirao po modelu trgovine mješovitom robom - kazao je Dragičević, navodeći da je nužno odrediti smjer kretanja i cilj.

Županija bi ubuduće u turizmu bila podijeljena na sedam klastera, odnosno podregija koje bi se naslanjale na Dubrovnik kao vodeći brend, odredište životnoga stila i provoda, s ponudom kratkih odmora, posebnih programa i događanja.

- U Dubrovnik se već sada uglavnom ne dolazi radi sunca i mora, nego su tu brojni gosti s kruzera i izletnici, kao i oni koji stižu na nekoliko dana, i to treba priznati. Zbog toga je važna organizacija i upravljanje destinacijom kako se ne bi urušio njezin imidž - rekao je Dragičević.
Za Konavle se predlaže turizam ladanja sa sezonom dugom devet mjeseci, za Neretvu vodeći motiv "jadranski vrt" sa sezonom od osam mjeseci, asocijacija za Pelješac bila bi "carstvo vina", a sezona bi također trajala osam mjeseci, a Korčula bi se prepoznavala kao otok života i kontrasta, sa sezonom od osam mjeseci. Za Lastovo se predlaže da bude otok "utočište" za sve željne bijega, dok bi Mljet bio profiliran na osnovnome motivu otoka parka s raznolikošću prirodnih fenomena.

Reakcija s Mljeta
Dragičevićeva napomena da Mljet ne bi trebao žuriti u pogledu razvoja izazvala je žestoku reakciju načelnika općine Mljet Nikole Hajdića, koji je naveo da je 60 posto stanovnika otoka starije od 60 godina pa vremena za čekanje nema.
- Razočaran sam onim što je izneseno. Ako je radna skupina na terenu provela 250 dana, kao što je rečeno, trebalo je odvojiti dan ili dva za Mljet - rekao je Hajdić.
Dragičević je odgovorio da je ovo tek općenit pogled na razvoj, te da će za mjesec dana sve općine i gradovi dobiti detaljno razrađenu strategiju za svoja područja.

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 

 

Interes izostao

Premda je predstavljanje do sada učinjenog u pogledu Master plana turizma župan Nikola Dobroslavić označio kao početak javne rasprava, interes je izostao.

Skupu na kojemu je predstavljena vizija razvoja glavne djelatnosti na jugu Hrvatske odazvao se samo manji broj načelnika općina i gradonačelnika s područja županije.