• hr
  • en
  • de
  • it

Sanaderova ljetna ‘Romanca’ koštala nas je 30 tisuća eura tjedno

Život Ive Sanadera i njegove negdašnje svite već je mjesecima pod povećalom. U javnost tako svakodnevno izlaze priče u kojima se bivši hrvatski premijer i čelnik HDZ-a prokazuje kao rastrošni velmoža koji je do te mjere zloupotrijebio pravila predstavničke demokracije da je čitav politički život u zemlji izvrgnuo ruglu.
Birači se zgražaju nad karakterom njegove šestogodišnje vladavine, a pokajnici, sve Sanaderovi dojučerašnji najbliži suradnici, u strahu od vlastita dugogodišnjeg utamničenja, upiru prstom u svemogućeg Ivu te bez imalo skrupula svjedoče o stranačkim crnim fondovima iz kojih se plaćalo sve što se njihovu šefu prohtjelo. Pa tako i njegova jednotjedna ljetovanja na 35-metarskom jedrenjaku "Romanca".
Za "Slobodnu" je odlučio progovoriti još jedan svjedok Sanaderova vremena, čovjek koji je iz neposredne blizine pratio kako nedodirljivi premijer, u društvu supruge i odanih mu prijatelja, političara i slavnih filmaša, krstari Jadranom trošeći novac sumnjiva podrijetla.

Cijena te ekskluzivne đite iznosila je 20.000 eura, uz dodatak pića koje se posebno plaćalo. A premijeri, poznato je, ne piju baš svašta.
Ukupni trošak pri tome se penjao i do 30.000 eura jer je, prema očevicima, na brojne delicije i osvježavajuće kapljice odlazilo dodatnih 20.000 do 30.000 kuna, a na sve to treba zaračunati i nemale troškove osiguranja. Uz napomenu, a tu već sa zbrajanja prelazimo na množenje, da su Sanader i društvo na "Romancu" dolazili godinama...
Najpoznatiji hrvatski osumnjičenik - a u zemlji u kojoj oštrica USKOK-ove sablje blista pod brojnim uprljanim vratovima to je titula koju nije nimalo lako osvojiti - nesumnjivo je znao uživati. A što je najvažnije, ti ga užici nisu ništa koštali. Ako, naravno, izuzmemo slobodu bez koje bi uskoro mogao ostati.
Rekosmo, bila to je čista uživancija... Ivo Sanader je za svoje prijatelje, one rijetke što su se uspjeli ugurati u posljednji koncentrični krug toga jednostranačkog, a pokazat će se i nadstranačkog prijateljstva, birao samo najbolje.
A boljeg drvenog jedrenjaka od "Romance" nema. Ili ga barem te 1998. godine, kad je izgrađen i kad je Ivo Sanader njime prvi put zaplovio, nije bilo.
"Romanca" je na površinu izronila tijekom svjedočenja Mladena Barišića i Branke Pavošević u slučaju "Fimi-Media", procesu koji Sanader smatra politički montiranim, a Državno odvjetništvo rutinskim.
Na samitu bivših u zgradi zagrebačkog Županijskog suda, bivši rizničar i bivša računovotkinja HDZ-a terete bivšeg premijera i svoga bivšeg stranačkog šefa za prekomjerno uživanje u partijskom crnom fondu.
Iz te su se neformalne blagajne, tvrdi pokajnički dvojac, plaćala i Sanaderova ljetovanja na "Romanci", odnosno krstarenja srednjodalmatinskim arhipelagom začinjena dobrom spizom i još boljom kapljicom.

Hladnjaci i ledenice punjeni su vrhunskim buteljama i probranim bokunima, za što se trošilo od 20.000 do 30.000 kuna po điti, a Barišić se pohvalio i kako je novcem dobivenim od Nevenke Jurak, šefice "Fimi-Medije", za premijera i njegove intimuse on osobno nabavljao pršut, sir i druge delicije.
No, to nije značilo da će dojučerašnji prvi hrvatski carinik biti pripušten među sretnike za Sanaderovim stolom. Mjesta su, naime, odavno bila rezervirana, a broj osoba ograničen.

Teško se na "Romancu" upadalo, a tek nešto lakše s nje ispadalo. Kao što je, recimo, ispao Miomir Žužul. I to u vrijeme kad je pred Sanaderovim brodom bila kalma bonaca i kad ni sanjao nije da će ga malo vitra razbiti o hridi. Na ljetni godišnji odmor uvijek se išlo u parovima. Premijeru Ivi neizbježna pratnja bila je tako supruga Mirjana koja je igrala ulogu domaćice ostalim damama na "Romanci".
No, one su, neka nam oproste, za ovu priču manje bitne. Uostalom, da im supruzi nisu bili premijerovi prijatelji (a većina je to i danas), te da i njima nije prijala njegova galantnost uz pripadajuće hvatanje boje s krme i prove, ne bismo ih ni spominjali.
Muški kružok ono je što, vjerujemo, i vas zanima. A naš izvor, nekoć i sam dio te priče, kaže nam kako Sanader odmor na "Romanci" nije mogao zamisliti bez stranačkih kolega Luke Bebića, Bože Biškupića i Marija Zubovića. Ali, baš kao u reklami, to nije sve.
Najzanimljiviji dio tek dolazi. Tijekom posljednjih putovanja na "Romanci" društvo dobiva i međunarodnu dimenziju jer na brod stižu Branko Lustig i Herwig van Staa. Lustiga, naravno, ne treba posebno predstavljati.
Čovjek je filmski producent iz prve hollywoodske lige, dobitnik Oscara koji u svako doba noći može na vrata pokucati ne samo Sanaderu, nego, recimo, i Stevenu Spielbergu.
Za drugoga, pak, znaju samo politički fanatici, a riječ je o aktualnom predsjedniku tirolskog parlamenta koji je u vrijeme plovidbe sa Sanaderom bio župan te austrijske pokrajine.
Nakon što je Sanader završio u pritvoru, Van Staa se ponio poput Luke Bebića: stao je, kako mu i samo prezime kaže, uz dugogodišnjega prijatelja te ga čak i posjetio u Remetincu.
Lustig se, koliko nam je poznato, nije na ovu temu oglašavao, no znakovito je da je upravo on bio prva osoba s kojom je Sanader viđen u javnosti nakon što se u kolovozu 2009., dva mjeseca nakon iznenadne abdikacije, oporavio od teške upale pluća.
Upale pluća koju zasigurno nije zaradio na "Romanci" jer je to bila prva godina, nakon desetljetne vjernosti, da se Sanader u đitu uputio drugim brodom.
I dok su njegova krstarenja na "Romanci" prolazila nečujno, boravak na motornoj jahti "Malo vitra" digao je pravu oluju. Sanader je, naime, tada već bio bivši i lov na njegovu glavu mogao je početi.
Život na "Romanci", kriljanskom jedrenjaku koji i danas svojom ljepotom oduzima dah, bio je carski. Za ručak meso, a za večeru plodovi mora.
Po danu obvezno lešo janjetina, bifteci i ramsteci, a kad padne noć, oborita riba, jastozi i školjke. Premda su im na raspolaganju bila najopjevanija dalmatinska vina, Sanader je za sebe i svoje društvo, tvrdi naš sugovornik, naručivao isključivo inozemni nektar.
Kome paše bijelo, dobivao je chablis (nabavna cijena oko 200 kuna), a ljubitelje crnog čekao je shiraz (oko 350 kuna). Hrane je bilo u izobilju, dovoljno da se nahrani omanja vojna postrojba. S repetama.
Sanader se na jedrenjaku, koji raspolaže s osam kabina, ponašao kao na pravom godišnjem odmoru. Goste je stoga rijetko primao.
Jedna od iznimki bio je Carl Bildt koji bi se, nakon pristajanja u blizini Korčule gdje poznati švedski diplomat ima vikendicu, društvu pridružio za večerom.
Premda su pojedini mediji objavili kako su se na "Romanci" nalazili i premijerovi tjelesni čuvari, naš izvor tvrdi kako to nije istina. Osiguranje je, naime, bilo stacionirano na patrolnom gliseru koji je svake godine dolazio iz Policijske postaje pomorske policije Šibenik, te bi diskretno, na udaljenosti ne manjoj od pola nautičke milje, pratio "Romancu".
Prije samog ukrcaja specijalci bi sa psima pročešljali jedrenjak, dok bi ronioci iz MUP-ove antiterorističke jedinice provjerili podmorje i trup broda.
Suprotno nekim napisima, luke se nisu provjeravale jer "Romanca", prema izričitoj Sanaderovoj naredbi, u luke nikad nije ni pristajala. Sidrenje, pa tako i noćenje, obavljano je u skrovitim valama, što je moguće dalje od pogleda znatiželjnika.
Isto tako, tvrdi naš sugovornik, koji svoga negdašnjeg stranačkog šefa i dalje oslovljava premijerom, laž je da se Sanader kapriciozno ponašao mijenjajući rutu putovanja kako mu se prohtije stvarajući tako probleme i posadi i osiguranju.
Ipak, u svakom trenutku je, ističe naš izvor, svojim gostima davao do znanja tko je šef parade, pri čemu je sebi ravnim uzimao tek Branka Lustiga.
Sam ukrcaj obavljao se, pak, u najvećoj tajnosti. "Romanca" je čekala milju udaljena od Splita, a premijer bi se do nje prebacio gliserom iz Vile "Dalmacija". Prtljaga se, da misteriozni film bude potpun, ukrcavala dan ranije na sasvim drugoj lokaciji.
Rekosmo već da se Ivo Sanader na "Romancu" kao gost prvi put ukrcao 1998. godine. Tada je bio samo zamjenik ministra vanjskih poslova. Njegovo posljednje putovanje tim brodom dogodilo se prije četiri ljeta.
Tada je još uvijek bio predsjednik hrvatske Vlade. A između je stalo deset relaksirajućih godišnjih odmora. Bila je to čista uživancija po cijeni od 20.000 eura tjedno. Bakanalije tijekom kojih se vrlo dobro znalo tko pije, da bi se tek ovih dana doznalo tko je sve to plaćao.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr