• hr
  • en
  • de
  • it

Samo šest ‘heavy liftera’ neće spasiti ‘Brodosplit’

Budući da će samoborska tvrtka DIV tijekom ovog mjeseca, kako je najavljeno, preuzeti "Brodosplit", aktualiziralo se pitanje kakve nove ugovore DIV donosi brodogradilištu.
Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a, nije nam htio odgovoriti na pitanje kakve vrste brodova planira graditi na škverskim navozima. Ni u Ministarstvu gospodarstva nisu se htjeli očitovati u vezi s tim, uputivši nas na Debeljaka, izglednog predsjednika Uprave "Brodosplita". Pitanje je o budućem proizvodnom programu pod novim vlasnikom više nego opravdano s obzirom na daljnji pad narudžbi i cijena brodova u svijetu. Prema novom izvještaju "Clarksona", međunarodnoga stručnoga glasila koje prati cijene brodove, u 2011. na svjetskom tržištu bila su ugovorena tek 1552 broda. Samo godinu ranije, dakle 2010., ugovorena su bila 2603 broda. Porast narudžbi u 2011. zabilježili su samo brodovi za prijevoz kontejnera: 244 naručena.

Koliko se trendovi brzo mijenjaju, kazuju podaci da u prva tri mjeseca ove godine porast narudžbi bilježe samo LPG tankeri, ro-ro brodovi, putnički kruzeri i "kemikalci". "Brodosplit" je nedavno isporučenim putničkim brodom "Piana" ušao u novu poslovnu nišu ro-ro brodova stekavši nove vrijedne referencije. No, premda je dao najpovoljniju ponudu, splitskom škveru nedavno nije pošlo za rukom dobiti posao izgradnje sličnog broda za škotskog naručitelja. Razlog je u činjenici što nije bilo zainteresiranih banaka za izdavanje bankovnog jamstva. Jedino što je poznato iz dosadašnjih Debeljakovih istupa jest da, navodno, na škverskim navozima slijedi izgradnja serije od šest brodova za prijevoz posebno teških tereta za nizozemskog brodara "Jumbo shipping". Ako se, kako to najavljuju iz DIV-a, ugovori serija "heavy liftera", bit će to po cijeni koja je u svom najnižem ciklusu.
Konkretno, sadašnja cijena "heavy liftera" na svjetskom tržištu je tek 60 milijuna eura. Što će se dogoditi kada cijena skoči, a na što nizozemski naručitelj, uz pomoć svojih brokera koji predviđaju i prate razvoj cijena novogradnji, očekivano - računa. Prvo, "Jumbo shipping" dobit će jeftine brodove, koje je izgradila jeftina radna snaga. Cijena rada u hrvatskom brodogradilištu je, primjerice, pet puta niža negoli u njemačkom brodogradilištu. Osim toga, tom serijom brodova nekoliko godina unaprijed blokirali bi se kapaciteti splitskoga brodogradilišta. Odnosno, pri oporavku tržišta i porastu cijena neće se moći ugovarati novi brodovi dok se ne isporuči cijela serija "heavy liftera".
Drugo, razlika između stvarne cijene u odnosu na onu ugovorenu, financijska je smrt za svako brodogradilište, a posebno za splitsko. Banka, ako ima interesa, može pokriti tu razliku. No, može i gurnuti brodogradilište u stečaj ako sam brodograditelj ne može pokriti razliku u cijeni. Treće, bez obzira što nam budući vlasnici "Brodosplita" navode kako ima zainteresiranih banaka za rečeni posao, jasno je da će zbog krize na tržištu cijena dostupnost takvog kapitala biti po vrlo visokim cijenama.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr