• hr
  • en
  • de
  • it

Ronjenje u najčudesnijem dijelu Sredozemlja


U šibenskoj Gradskoj knjižnici u utorak je predstavljen prvi ronilački vodič Šibensko-kninske županije pod nazivom "Ronjenje u najčudesnijem dijelu Sredozemlja". Namijenjen je ronilačkim centrima i njihovim gostima, turističkim uredima te zaljubljenicima u jadransko podmorje.

Vodič sadrži 47 detaljno opisanih ronilačkih lokacija na šibenskom području te adresar ronilačkih škola i klubova u županiji. Na 124 stranice, gotovo džepnog formata, donosi 248 autentičnih fotografija i zanimljive podatke o morskim zaštićenim područjima Šibensko-kninske županije, staništima u Jadranskom moru, flori i fauni, te aktualnim projektima zaštite u kojima mogu sudjelovati i ronioci.

Izradu vodiča u cijelosti je, s oko 20.000 američkih dolara, financirao UNDP u sklopu projekta Coast koji potiče održivi razvoj priobalja.

U izradi vodiča sudjelovali su Javna ustanova "Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije", splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo te ronioci, kako profesionalci, tako i amateri.

- Ovim projektom željeli smo javnosti približiti skrivene ljepote našeg podmorja, istodobno vodeći brigu o njegovoj zaštiti. Vodič je jedinstven po tome što jednaku pažnju posvećuje turističkoj promociji, edukaciji i zaštiti prirode - kazala je Anita Babačić-Ajduk, ravnateljica JU "Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije".

Zanimljivo, naša je županija bila jedina koja do sada nije imala nikakav materijal kojim bi se predstavljala na specijaliziranim turističkim sajmovima. Taj je podatak još apsurdniji ako se zna da šibenska regija ima najviše otoka u Sredozemnome moru.

- Vjerujemo da će ovaj vodič pomoći svim našim ronilačkim centrima da lakše dođu do gostiju - rekao je Emil Lemac, voditelj sekcije ronilačkog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr