• hr
  • en
  • de
  • it

Rješenje za Gaženicu

Problem s ukrcajem i iskrcajem na gatovima u luci Gaženica bit će riješen izradom pet čeličnih rešetkastih rampi kojima će se nadoknaditi visina gatova. Prva od njih bit će izrađena za mjesec dana, a nakon što budu obavljeni svi neophodni testovi, u izradu će ići još četiri rampe, izjavio je u Zadru predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Krešimir Rendeli pojašnjavajući da će sve rampe biti gotove za dva mjeseca, javlja Zadarski.hr.
- Svaka od tih rampi će koštati 40.000 eura, a njihova izrada će biti financirana sredstvima iz postojećeg ugovora s Njemačkom razvojnom bankom. Još uvijek nije definirano hoće li otvorenje luke biti krajem ove ili početkom 2015. godine.
Vjerujem da se problem s rampama mogao izbjeći i spriječiti, ali još nismo dobili službeno izvješće projektanta. Pogreška je nastala prije osam do deset godina i moje je mišljenje da je zakazao cijeli sustav u kojemu su bili projektanti, Lučka uprava zadar, "Jadrolinija", Ministarstvo prometa, Građevinski fakultet iz Zagreba i Pomorski fakultet iz Rijeke od kojega su projektatni dobivali podatke, smatra Rendeli po kojemu je sigurno da nisu pogriješili izvođači radova i nadzor koji su radili po projektu.
Rendeli je izjavio da trošak od 200.000 eura za rampu predstavlja svega nešto više od 0,1 posto ukupne investicije u Gaženicu, ali nije mogao procijeniti tko će za to u konačnici biti kriv i postoji li mogućnost naplate penala zbog pogreške. S obzirom da je po uočenju problema s visinom gatova iz "Jadrolinije" rečeno kako nisu bili konzultirani, Rendeli je ustvrdio da nije "vidio dopis, ali imam informaciju da je "Jadrolinija" konzultirana".
Svi infrastrukturni radovi na privremenoj građevini terminala su okončani, uređeno je 670 četvornih metara korisne površine, a preostali su još hortikulturni radovi na uređenju okoliša koji će biti završeni do kraja idućeg tjedna nakon čega će biti obavljen i tehnički pregled objekta. Kada bude izgrađena zgrada terminala, o sudbini sadašnje privremene građevine će odlučiti Lučka uprava Zadar koja ju može preseliti ili preprodati, ali u svakom slučaju mora biti uklonjena prije izdavanja uporabne dozvole nove zgrade terminala. U narednih mjesec dana s gradilišta u Gaženici će se odseliti i "Strabag".
Nova zgrada terminala će koštati oko 12,5 milijuna eura, ali je Rendeli izjavio da se još čeka službeno odobrenje banke za preprojektiranje zgrade čija je prvotna cijena bila procijenjena na oko 50 milijuna eura. Trenutno se radi projektni zadatak koji će biti dovršen sljedećeg tjedna, a potom će biti raspisan natječaj za preprojektiranje koje će potrajati najmanje šest mjeseci, pojasnio je Rendeli.
-Zgrada terminala će imati 12.200 četvornih metara od čega će država financirati izgradnju 6.000 kvadrata, dok će izgradnja i dovršetak preostalih 6.000 četvornih metara biti prepušteni budućem koncesionaru. Zato će iduće godine istovremeno biti objavljeni međunarodni natječaji za izvođača radova na zgradi terminala i za izbor koncesionara, rekao je Rendeli najavljujući da će zgrada terminala biti stavljena u funkciju 2017. godine.
U Zadar je ove godine stiglo oko 50.000 kruzerskih turista, a direktor Lučke uprave Emil Bilić očekuje da će iduće godine ta brojka biti skoro uduplana. Po najavama koje imamo, to su realna očekivanja, kaže Bilić najavljujući da će kruzeri i u 2015. godini pristajati i na Poluotoku kod Pozdrava Suncu i u Gaženici, ovisno o dubini gaza i dužini veza.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr