• hr
  • en
  • de
  • it

Ribarice za ganske ribare proizvodit će se u Mandalini

Poslije Norveške koju je, potisnuvši Kineze, "pokorio" svojim aluminijskim katamaranima, Goran Prgin, vlasnik Remontnog brodogradilišta NCP-a, kreće na jug, točnije u Afriku.
Zahvaljujući dosadašnjim izvanrednim referencama svojih brodograditelja, te vrlo dobrim međunarodnim poslovnim vezama, ovih dana Prgin bi trebao potpisati ugovor s Ganom za čije bi ribare njegovo brodogradilište, u partnerstvu s tamošnjim škverovima gradilo moderne ribarske brodove.

- Dogovori su dobrano odmakli, te se ovih dana očekuje dolazak Ganaca u Šibenik, nakon čega bi uslijedilo potpisivanje ovog za obje strane vrlo važnog ugovora koji će trasirati dugoročnu suradnju u proizvodnji ribarskih plovila. Za početak se očekuje gradnja 20-ak brodova dužine 23 metra. Ne samo da bi ovdje u Mandalini gradili ta plovila, već bi svoje do sada stečeno vrlo bogato znanje prodali i Gancima, tako da bi se ubuduće, pod našim nadzorom, brodovi gradili i u tamošnjim brodogradilištima. Napravili smo ono što rijetko uspijevamo ovdje u Hrvatskoj. Mi uglavnom kupujemo znanje drugih i proizvodimo po tuđim "recepturama", a ovdje, ne samo što ćemo zaposliti svoje kapacitete i otvoriti nova radna mjesta, već ćemo o tog bogatog iskustva i znanja zarađivati i na svakom brodu proizvedenom u Gani. Kako god bilo, ovo je za nas veliki uspjeh. U jeku najžešće krize uspjeli smo otvoriti još jedno tržište. Za početak, mi bismo ovdje u Mandalini otvorili najmanje još 70 radnih mjesta, s tendencijom daljnjeg povećanja, te omogućili saniranje gubitaka stvorenih na početku krize koji nam još uvijek priječe da „slobodno dišemo", kaže Prgin, koji ne krije zadovoljstvo da već treću godinu zaredom njegovo Remontno brodogradilište ostvaruje rast, te uspijeva servisirati sve tekuće financijske obveze.
- Nije lako, ali je činjenica da do sada našim radnicima plaća nije bila upitna niti u jednom trenutku. Potpisivanjem ovog ugovora, očekujem da ćemo napokon stati na svoje noge - kaže Prgin.
No, put do ovog novog posla u Gani nije bio niti malo lagan. Kao i većinu tvrtki, 2008. godine Prginovu NCP grupaciju u čijem sustavu je i Remontno brodogradilište, ozbiljno je uzdrmala kriza. Svjetlo na kraju tunela ukazalo se 2009. godine potpisivanjem ugovora o gradnji aluminijskih katamarana za norvešku ribarsku flotu.
- U konkurenciji kineskim brodograditeljima dobili smo priliku da za Norvežane izgradimo nekoliko aluminijskih katamarana. Posao je odrađen vrhunski, tako da su u međuvremenu stizale nove i nove narudžbe, pa su, zahvaljujući stečenim referencama, ovogodišnje udvostručene u odnosu na prošlu godine, te ćemo im do kraja prosinca isporučiti deset novih katamarana ukupne vrijednosti oko sedam milijuna eura. Ako bismo ostali samo na ovom poslu, uz uobičajene remonte koje obavljamo ovdje u Mandalini, mi ćemo ostvariti rast proizvodnje. No, s ovim poslovima u Gani, ovogodišnji rast bi mogao premašiti prošlogodišnji i za 60 posto. To bi nas definitivno izvuklo iz krize - kaže Prgin.
Inače, Prgin ne krije da je platio poprilično visoku cijenu kako bi u ovim teškim gospodarskim prilikama sačuvao svoje brodogradilište. Ciljano se odrekao svojeg dioničarstva u ovdašnjoj marini. Imao je sreću da mu turski partneri nemaju financijskih problema, pa im je bez teškoća prodao svoj paket dionica.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr