• hr
  • en
  • de
  • it

Regata za samce: Šime Stipaničev prvi - pola flote odustalo

Uknjižio je Šime Stipaničev jedriličarski hatc-trick! Tri puta i to redom je slavio na regati Sv. Nikola za samce u organizaciji splitskog Mornara koja se jedri na ruti dugoj 160 nautičkih milja od Splita pa oko Blitvenice te pučinskog otoka Palagruža s ciljem u Komiži.
Nakon 27 sati i 15 minuta jedrenja, bez spavanja i odmora, regatavajući po buri i tramontani ušao je praćen pljeskom i povicima oduševljene okupljene publike na komiškom lukobranu točno u 13.30,44 sati u srijedu (start je bio u utorak u 10.15 sati).- Dobar vam dan dobri ljudi, kako ste? - s osmijehom na usnama pozdravio je ovaj Tribunjac kojem je jedrenje na zadanoj ruti pravi tek trening mali.
- Ma nije bilo nikakvih problema, lako je to meni išlo - skromno će Šime, koji je jedrio na brodu Allianz Ola i koji iskustva sa samačkim regatavanjem ima i na oceanu.No zato su probleme imali čak polovica flote! Naime, šest odvažnih kormilara startalo je na ovoj regati posvećenoj zaštitniku pomoraca u čast, a trojica su odmah morala i odustati.
Prvo je Damir Čargo na krstašu Way point zbog zamotanog genakera u utorak u 19.05 sati javio odustajanje, da bi Miljenko Nikolić u 19.12 sati prekinuo regatu jer mu se raspao roll-flok na brodu Match Point, a u 20.08 sati Darko Prižmić pred Blitvenicom javlja kako ima probleme s gindacima koji su popucali i u tim uvjetima pojačanja bure jednostavno nije mogao nastaviti jedriti na krstašu Matul.
Dvojac koji je pratio Šimu - Mario Hrvoj na krstašu Elanka II i Emil Tomašević na Be First, cijelo vrijeme su jedrili jedan nedaleko drugoga i u cilj su ušli s prvim mrakom - Hrvoju se piše prolazak u 17:54,44 sata nakon 31,39 sati jedrenja, a Tomaševiću 18:07,53 sati (nakon 31,52 sata jedrenja) čime je nakon korigiranog vremena druga pozicija pripala ipak Tomaševiću koji je dobio prednost od 15 minuta i time drugo mjesto na regati Sv. Nikola za samce 2013., iza Stipaničeva kao pobjednika te ispred trećeplasiranog Hrvoja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr