• hr
  • en
  • de
  • it

Pronađena najstarija koštica masline na Jadranu

Alan Mandić iz Turnja dragovoljno je odlučio darovati arheolozima novac za ovo istraživanje. Zaljubljenik je u kulturnu baštinu, a drži kako se to može prezentirati kroz turizam, od čega bi svi profitirali.

Svakom kampanjom podmorskih arheoloških istraživanja u Turnju na lokalitetu između Tukljače i otočića Ričuč dolazi se do novih spoznaja. Ako se dosad mislilo da je riječ o malom naselju s nekoliko stotina pilona, istraživanja pokazuju kako ih je bilo na tisuće i kako zapravo pred nama stoji morska luka, stara oko 3500 godina.
Dr. Matu Ilkića s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru prije izvjesnog vremena nazvao je njegov prijatelj iz Turnja, Alan Mandić i rekao kako je odlučio donirati sredstva za neka njegova istraživanja.
- "Ti reci koja i ja ću platiti na račun Sveučilišta da možete raditi", kazao mi je. Bilo mi je jako čudno, da se nešto takvo može dogoditi, da neki privatnik donira, to se nikad nije dogodilo.. Moj prijatelj je zaljubljenik u kulturnu baštinu i ima osjećaj za naše arheološko bogatstvo, da se to može prezentirati kroz turizam, od čega bi svi profitirali. Kad je to već tako ispalo, zapitao sam zašto ne bi istraživali baš tu na području Turnja, odakle je on, tako da se ta priča nekako zatvoreni. Time i ovo mjesto dobija promidžbu, a ima koristi i za znanost i za turizam, kazao nam je dr. Ilkić kojeg smo s ekipom studenata zatekli na kopnu, dok čeka svoje kolege da izrone i da se zamijene u moru.
Pronašli nevjerojatno velik broj drvenih pilona
Kaže kako je već prije znao da se između otočića Ričul i obližnje obale Tukljača rasprostire jedan veliki arheološki lokalitet, za kojeg su do početka istraživanja pretpostavljali kako pripada razdoblju starijem od Rimskog Carstva.
- Znali smo da je iz prapovijesti, ali nismo znali iz kojeg je točno razdoblja. Pretpostavljali smo da taj lokalitet možda pripada liburnskoj kulturi. Međutim, bili smo posve u krivu, jer smo početkom istraživanja uvidjeli kako je lokalitet stariji od Liburna, da pripada razdoblju brončanog doba, dakle onom vremenu, kad je u pitanju sjeverna Dalmacija, o kojem jako malo znamo. I onda se pokazalo kako ovaj lokalitet pruža mnoštvo arheoloških svjedočanstava, koji će u konačnici rasvijetliti taj mračni odsječak prapovijesti i u tome je njegova velika važnost. On je potopljen na približno tri metra dubine, tu su arheološki ostaci naselja i pripadajuće luke, stare oko 3.500 godina. Da je tome tako potvrdili su brojni piloni od drva koja su duboko zabijena u morsko dno. Izvadili smo dva i poslali na tzv. radiokarbonsku analizu. Dobili smo tzv. C14 datum, gdje se u oba slučaja pokazala starost 1.500 godina prije Krista. Dakle, imamo egzaktni dokaz o vremenu kada je podignuta ta za ono doba munumentalna konstrukcija. Isprva smo mislili da je riječ o nekoliko stotina pilona, no zapravo se pokazalo da ih je na tisuće, kazao nam je dr. Ilkić dodajući kako su otkrili i debeli kulturni sloj.

Pokazao nam je zračni snimak na kojem je vidljiva ljudska djelatnost prije 3.500 godina, kada je nasipom spojeno tadašnje kopno s otočićem Ričul. Unutra su formirali lučni prostor zaštitivši ovim nasipima luku od svih vjetrova, sa zapada od maestrala i s juga od južine, vjetrova koji ovdje prijete.
- I tu su u ovom unutarnjem prostoru njihovi brodovi bili sigurni. Sad znamo čime su se oni bavili, očito su bili orijentirani prema moru, što potvrđuju brojni arheološki nalazi. Primjerice, otkrili smo utege za ribarske mreže, koštanu iglu za pletenje mreža, kao i jako puno bioarheoloških nalaza. Našli smo puno kostiju domaćih životinja, što znači da su se intenzivno bavili stočarstvom, što je također bitno. Jako je važno istaknuti otkriće koštice masline, što je zasada njezin najstariji trag na području Jadrana. Dakle ona se ovdje uzgajala prije 3.500 godina. Otkrili smo je u sondi istraženoj na četiri metra dubine, tri metra je dubina mora i onda smo istražili sondu oko metar dubine, ističe dr. Ilkić napominjući kako su dosad istražili možda jedan posto lokaliteta, te bi ono tek trebalo dati neke senzacije, a arheološka ekipa se nada pronaći i brod iz tog razdoblja.
Ovo je treća kampanja, ona traje već treći tjedan, a istraživanja su pri kraju. Zadnju kampanju financira Alan Mandić, u nekoliko navrata novac za istraživanje dala je Općina Sv. Filip i Jakov, a u prošloj kampanji u financiranju je sudjelovalo i Ministartvo kulture. Arheolozi vjeruju kako će ih podupirati i ubuduće.

Izvor: www.zadarskilist.hr