• hr
  • en
  • de
  • it

Privlačani iz mora izvukli dva kontejnera raznog otpada

Pod motom ¨Učinimo Privlaku privlačnijom¨ u petak i subotu u tom je mjestu održana velika ekološka akcija - "Plava čistka". Njezini organizatori bili su domaća udruga za promicanje privlačkih osobitosti Šijavoga i ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja, a aktivno su je pomogli Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA), OŠ Privlaka, Dječji vrtić Sabunić, Općina Privlaka, općinsko Komunalno poduzeće Artić te Turistička zajednica.
Kao uvod u subotnju akciju u petak navečer u multimedijalnoj dvorani privlačke osnovne škole održana su zanimljiva predavanja. Prvi je okupljenima na temu ¨Hrvatska potopljena baština¨ iscrpno govorio mladi privlački diplomirani podvodni arheolog, ronilac Roko Surić. Nakon njega na temu ¨Novopronađene i invazivne vrste flore i faune¨ detaljno su govorili predsjednik kluba Sv. Roko i vrsni ronilac Đani Iglić te dugogodišnji član ovog kluba Alen Petani. U sklopu predavanja otvorena je izložba podmorskih fotografija što su ih za vrijeme dugogodišnjeg ronjenja snimili članovi kluba.
Polaznici Dječjeg vrtića ¨Sabunić¨ predvođeni ravnateljicom prof. Jasminkom Barić u isto vrijeme u holu školske zgrade upriličili su kreativnu i likovnu radionicu na temu ekologije i podmorja.
U subotu ujutro 80-tak sudionika akcije, zaljubljenika u more i čisti okoliš, okupilo se u mjesnom portu u centru Privlake. Među njima najstariji je bio 47-godišnji Miljenko Labura, a najmlađa četverogodišnja Lana Pupovac. Ronioci, njih 26, i to članovi Međunarodnog UNESCO centra za podvodnu arheologiju ICUA, Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra, zadarskog Arheološkog muzeja, zadarske interventne Policije, članovi kluba Sv. Roko te članovi Šijavoge čistili su podmorje mjesne luke te dužobalnog dijela od lukobrana do Punte Rokinice. U radu su im na morskoj površini aktivno pomagale vrijedne posade kaića u sastavu: Tome Surić i Miljenko Labura, Josip Grbić i Lovre Grbić, Toni Kolanović i Anastazija Mustać, Frane Labura i Antonio Surić, Ivica Buškulić i Ive Surić te Ivan Begonja, Karlo Stojčević i Krševan Kršlović. Imali su podršku logistike u sastavu: Mate Mustać, Roko Surić, Ana Grbić Bodulica, Josip Begonja Ćokolo, Andrijana Surić i Jure Grbić.
U isto vrijeme krenulo se sa čišćenjem plaža i dužobalne šetnice na potezu Stari porat-Loznica. U ovom su poslu uz članove Šijavoge sudjelovali učenici OŠ Privlaka predvođeni učiteljicama Elizabetom Carić i Tanjom Čavka i tajnikom škole Šimom Šimićevićem te 30-tak djece Dječjeg vrtića Sabunić s ravnateljicom Jasminkom Barić i ostalim tetama.
Sve što su vrijedne dječje ruke prikupile sa svojim traktorom dragovoljno je do dvaju postavljenih velikih kontenjera u portu dopremio David Zorić. Za zainteresiranu mladu populaciju u vrijeme trajanja akcije, koja se od početka do kraja provodila pod budnim okom njezinih organizatora predsjednika Sv. Roka Đanija Iglića te predsjednika Šijavoge Mate Mustaća i njegovog zamjenika Josipa Begonje, ponuđena je tema nauka o mekušcima u režiji Alena Petania.
Akcija je trajala nešto više od četiri sata i za to su vrijeme sa morskog dna na obalu njezini sudionici izvadili pozamašnu hrpu raznog otpada počevši od automobilskih guma pa do odbačenih starih morskih mreža, akumulatora, zahrđalih brodskih penti, raznih plastičnih i žičanih predmeta... Napunjena su dva velika kontenjera čiji su teret na zadarski deponij odvezli djelatnici Čistoće.
Nakon više nego uspješno obavljenog zadatka za sve sudionike ukusnu su spizu pripremili članovi Šijavoge, ujedno vlasnici ugostiteljskog objekta ¨Planura¨, Anka i Šime Begonja koji se redovito odazivaju akcijama ovakvog tipa. Dvodnevno druženje Privlačana i njihovih gostiju okončano je u kasnim poslijepodnevnim satima uz obećanje kako će se naredne godine u isto vrijeme i na istom mjestu ponovno naći u sličnoj akciji koja će postati tradicionalna.

Izvor: www.zadarskilist.hr