• hr
  • en
  • de
  • it

Prginu kapital iz Turske, Engleske, Monaka i Kine

Vjerovali ili ne, osjetan pad cijena lososa u svijetu "potopio" je šibensko Remontno brodogradilište Nautičkog centra "Prgin" (NCP-a) i ovu će godinu, unatoč drukčijim prognozama na početku ove poslovne godine, završiti u gubicima.

- Krizi usprkos, u 2011. godinu ušli smo s ugovorenim poslovima koji su obećavali osjetan rast i pozitivnu bilancu. Kako smo kod Norvežana "položili ispit" gradnjom dvaju katamarana za tamošnju ribarsku flotu, ugovorena je gradnja još četiriju, što nam je trebalo donijeti gotovo tri milijuna eura. Uz druge poslove u remontu različitih plovila, naši su navozi trebali biti poprilično popunjeni.
Na žalost, pale su cijene ribe i Norvežani su odustali, točnije, prolongirali su svoju narudžbu, te ćemo im početkom iduće godine, umjesto ugovorena četiri, isporučiti samo dva katamarana, čime nam je zarada pala za najmanje 1,5 milijuna eura - kaže Goran Prgin, vlasnik NCP-a.

Ovdašnja je javnost s poprilično iznenađenja primila vijesti da ste Turcima prepustili najveći dio paketa dionica buduće marine za megajahte, pa i hotela?
- Iznenađeni su oni koji ne razumiju kakve su gospodarske prilike u Hrvatskoj. Nestašica kapitala u zemlji, uz enormnu nelikvidnost, natjerali su mnoge poduzetnike da traže načine kako preživjeti. U situaciji kad vam banke ne žele ili ne mogu osigurati dovoljno novca ni za obrtni kapital, kako uopće razmišljati o razvoju. U ovom trenutku ne bi bio pametan potez zaduživati se kod banaka da bismo gradili hotele koji se ne mogu isplatiti ni za 15 godina.

Vaš poslovni partner "Dogus Group" u posve je drukčijoj situaciji?
- Oni nemaju problema s kapitalom i to je bio osnovni razlog što smo im prepustili čak 90 posto vlasništva u budućim hotelima. Bez toga ne bi bilo moguće početi gradnju.

Ista je stvar i s marinom, koja će u ovoj fazi stajati oko 18 milijuna eura?
- U NCP-u smo se fokusirali na one djelatnosti koje su okosnica kompanije i od koje i kratkoročno i dugoročno očekujemo povrat uloženoga, a u ovom je slučaju to Remontno brodogradilište. Zbog toga sam dio novca dobivenog prodajom marine, gdje sam suvlasništvo sveo na 24 posto, ubrizgao u Brodogradilište. S razlogom, jer od ukupno 300 zaposlenih u NCP-u, njih 240 te 40 kooperanata radi u Brodogradilištu. Osobno, brodogradnja je moja ljubav i strast. Ponosan sam što sam do sada učinio i činim da je održim, jer to će biti golem kapital i za mene i za Šibenik, pa i za Hrvatsku.

Jeste li spremni za 2012. godinu?
- Ako bi se realizirala samo polovina dogovorenih poslova, imali bismo doista velik rast. I dalje vodimo razgovore, kako s domaćim, tako i sa stranim poslovnim partnerima koji bi, donoseći posao i novu tehnologiju i kapital, ušli u Remont. Naš je cilj osigurati mogućnost remonta i gradnje plovila većih od 70 metara i težih od 2000 tona, a upravo o tome pregovaramo s partnerima iz Engleske i Monaka, te s nekoliko tvrtki iz Kine.

Zar ćete i Kineze dovesti ovamo?
- U travnju idem u Kinu da bih posložio neke stvari. Ako možemo profitirati, ne vidim zašto ne bismo u sve to uvukli i Kineze.

Što bi to u konačnici značilo za vas?
- Punu zaposlenost kapaciteta i razvoj. Bez toga nemamo budućnosti. Inače, ulazak stranaca u Brodogradilište ograničili bismo na najviše 30 posto - kaže Goran Prgin.


‘Onima koji mogu preživjeti, imaju viziju, treba pružiti ruku'
- Ako sam dobro iščitao program nove Vlade, to je upravo ono što poduzetnicima treba. Kaljužu u kojoj smo se našli treba očistiti, a svima onima koji mogu preživjeti, imaju viziju, treba pružiti ruku. Za početak, osigurati im dostupnost kapitala, pa makar država kao jamac stala iza pojedinih tvrtki kod banaka.

Izvor: www.slobodndalmacija.hr