• hr
  • en
  • de
  • it

Potopila se tek renovirana ribarica

U noći s nedjelje na ponedjeljak na Bunarini se, iz zasad još neutvrđenog razloga, potopila ribarica "Michele 2" vlasnika Dragana Catele, kojem je ionako težak ribarski kruh sada postao još teži. Kada je došao na mol gdje pulski ribari privezuju ribarice, ugledao je svoju potopljenu ljubimicu. Na to da će se tako nešto dogoditi, kaže, ništa nije upućivalo jer je noć ranije plutala na vodi privezana na molu.

Uz pomoć kolega ribara i ronioca, koji su s tri-četiri ribarice uspjeli donekle podići potonulu ribaricu s dna, od ranog jutra do 13 sati uspjeli su je dotegliti do obale Bunarine. No, tamo ih je dočekalo novo razočaranje te je jedan od njih nazvao našu redakciju požalivši se da ribaricu nitko ne želi izvući na suho. Naime, ribari su je željeli podići uz pomoć dizalice kako bi se iz nje ispumpala voda, no, kako kažu, odbijeni su jer je tvrtka koja upravlja Bunarinom u stečaju i ne pruža usluge dizalicom.
Vlasnik ribarice, sasvim očekivano van sebe, nije bio raspoložen kada je ugledao našeg fotoreportera, no imao je važnijih briga. Okupljeni ribari, pak, ogorčeno su nam govorili da na Bunarini vez plaćaju 14 tisuća kuna, a zauzvrat nemaju baš ništa, pogotovo kad im je potrebna pomoć kao u ovom slučaju. Neslužbeno smo od nekolicine djelatnika istoimene tvrtke saznali da njihova dizalica može podići kapacitet deset tona manji od kapaciteta potopljene ribarice, koji iznosi 13 tona, plus voda koju je "povukla", te da stoga nisu u mogućnosti pomoći ribaru.
Vlasnik je potom naručio kamion-dizalicu visoke nosivosti koji je lako podigao ribaricu iz koje su ribari uz pomoć pumpi izbacili većinu vode. Iako se prilikom podizanja brodice vidjelo par rupa na donjem trupu ribarice, različita su razmišljanja o tome je li tijekom noći kroz njih moglo prodrijeti toliko vode da ribarica potone.

Kako smo saznali od okupljenih, u ribarici je na sreću bilo jako malo goriva. Ribari su nam rekli da su svi bez goriva u iščekivanju dozvola, tako da onečišćenja mora nije bilo, a nešto malo masnoće prilikom izvlačenja brzo je pošpricano sredstvom za razgrađivanje.

Da po vlasnika ribarice nesreća bude još gora, od okupljenih ribara i prijatelja saznali smo da je "Michele 2" nedavno u potpunosti renovirana i tek nedavno ponovno stavljena u funkciju ribarenja. Iako se uzrok potonuća tek treba utvrditi, šteta se već sada procjenjuje na oko 15 do 20 tisuća eura, i to samo u uništenoj opremi bez motora. No prava šteta bit će zasigurno i veća s obzirom na nedavna ulaganja u renoviranje brodice, a pogotovo kada se zbroji i vrijeme tijekom kojeg vlasnik neće moći ribariti i zarađivati.

Izvor: www.glasistre.hr