• hr
  • en
  • de
  • it

Porinut Sveti Roko u Lambardi

Na Veliku Gospu, dan uoči Svetog Roka, u sklopu Lumbarajskih užanci, porinuta je jedrilica koju su sagradili polaznici Male škole brodogradnje, pravog mini-škvera StolArtove radionice. Kako i dolikuje, brod je dobio ime zaštitnika, svetog Roka, a dodijeljena mu je i ekskluzivna registarska oznaka LU-0001, što znači da je riječ o prvom brodu sagrađenom u Lumbardi.

Kad je don Pero Butigan blagoslovio jedrilicu, a kuma broda Antonela Đuraš, i sama polaznica radionice, s ostalim brodograditeljima nazdravila pjenušcem, sve je bilo spremno za porinuće, točno u podne. Uz mnoge domaće i furešte te prisutnost izvrsnih domaćina, prof. dr. sc. Roka Markovine, predstavnika općine Lumbarda i TZ općine Lumbarda, brod je zaplovio praćen pjesmom klape Lumbarda. Prvi su na plovidbu krenuli mali brodograditelji, a pridružile su im se i ostale brodice, sagrađene u sklopu ranijih radionica. Lumbarajski porat postao je prava minijaturna luka.
U iščekivanju još 999 porinuća s oznakom LU, Mala škola brodogradnje veseli se novim susretima. Uz malo sreće, već iduće godine.

Ankica Tomić