• hr
  • en
  • de
  • it

Porer u buri

Nekoliko vrlo hladnih i izrazito vjetrovitih dana podsjeća nas na neke hladne zime koje pamtimo iz prošlih vremena.
Temperature zraka su oko ništice ili malo ispod, a udari sjeveroistočnog vjetra prelaze 100 kilometara na sat, što se na ovim područjima bilježi tek jednom u desetak godina.
Meteorološke prognoze pokazuju da hladnom i vjetrovitom vremenu još nije kraj. Naprotiv, sve ukazuje na to da će ovogodišnja zima kulminirati upravo u idućih nekoliko dana.
Već tijekom petka dolazimo pod udar nove sredozemne ciklone koja će obilježiti vrijeme tijekom narednog vikenda pa i prvih nekoliko dana idućeg tjedna. To ujedno znači da će se već tijekom petka pojačati bura čija bi brzina mogla dostići i rekordne vrijednosti, temperature zraka još će se spustiti, a vrlo je izgledno da će nekoliko dana ostati ispod ništice.
Najviše oborina, pa i snijega, i ovom se prilikom očekuje u Dalmaciji te u unutrašnjosti zemlje. Snijeg će zaprijetiti i na istarskom poluotoku, očekuje se već do kraja petka, a najviše bi ga trebalo biti tijekom subote.
Polovicom idućeg tjedna vrijeme bi se trebalo malo smiriti, bura će oslabjeti, a i dnevne će temperature malo porasti. Bez obzira na nešto mirnije vremenske prilike, dosta hladno i vjetrovito bit će do polovice veljače.

Izvor: www.glasistre.hr