• hr
  • en
  • de
  • it

Politikanstvo dovelo u probleme izgradnju Marine Pirovac

Dolazi li u pitanje najveća investicija u povijesti Pirovca, kojom bi se uložilo 72 milijuna kuna u izgradnju marine s više od 200 vezova, ili čelnici općine pretjeruju oko problema oslobađanja komunalne naknade investitoru?! To se pitaju Pirovčani poslije političkog sukoba, koji je nastao nakon odluke Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Ljubice Šinkić Selman, da se odbaci prijedlog o oslobađanju.

- Uvjeren sam da će se problem riješiti i da nema šanse da investicija bude zaustavljena. U tom smislu ohrabruje informacija da načelnik Ivan Gulam i predsjednica Općinskog vijeća, poslije otvorenog i medijskog sukoba, komuniciraju gotovo normalno. Svaka druga opcija bila bi teška za investitora, a vjerojatno pogubna za Pirovac, koji je jedva dočekao takav, atraktivan i, vjerujem, korisni projekt za našu općinu - izjavio nam je jedan od pirovačkih vijećnika, s molbom da ostane anoniman.
Već započeta investicija na izgradnji luke nautičkog turizma "kuhala" se duže vrijeme. Investitor (tvrtka Adriatic Charter) je, navodno, ohrabren razgovorima s čelnim ljudima općine, jednostavno ukalkulirao djelomično ili potpuno oslobađanje plaćanja komunalne naknade. Problem je postao to veći, što su već prvi radovi otkrili da će prvotni financijski program biti nadmašen.
Načelnik Ivan Gulam te vodeće stranke, HNS i SDP, bili su, kako kažu, iznenađeni suprotnim stavom predsjednice Ljubice Šinkić Selman, jer je ona bila uključena u sve razgovore oko pripreme investicije.
- Mi ostajemo pri stavu da je tvrtka Adriatic Charter, vlasnika Slavija Skočića, kao najveći ulagač u povijesti Pirovca, zaslužila da im izađemo u susret oslobađanjem plaćanja 45 posto komunalne naknade. U krajnjoj liniji, to i je jedan od načina da se privuku investitori - kazao je načelnik Ivan Gulam.
Malo je, međutim, vjerojatno da će Općinsko vijeće promijeniti svoj stav. Šinkić je otvorila dvojbu je li za općinu važnije plaćanje komunalne naknade ili ubrzanje investicije.
- Sumnjam da svota od 250 ili 500 tisuća kuna može biti toliki problem investitoru. A taj novac će puno više značiti Pirovcu, u smislu daljnjega gospodarskog razvitka i zapošljavanja ljudi. Donesena odluka vijeća je legalna, a ja sam dala riječ da više neću komentirati cijeli slučaj. To je problem koji valja riješiti u četiri zida, a ne u medijima - izjavila nam je Šinkić Selman.

Smijenjena Marija Šparica
U Pirovcu je ovih dana došlo i do, dugo najavljivane, smjene višegodišnje šefice turističke zajednice. Marija Šparica više neće biti na toj funkciji, ali ostaje zaposlena u TZ-i. U skoro vrijeme se očekuje i natječaj. Kao najizgledniji direktor se spominje Igor Meić, predsjednik Općinskog odbora SDP-a.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr