• hr
  • en
  • de
  • it

Po Jarunu gajetom na latinsko idro

Turistička zajednica općine Murter-Kornati i javna ustanova Nacionalni park Kornati, uz podršku Općine Murter-Kornati, sudjelovale su na Zagreb Adventure Festivalu na zagrebačkom Jarunu. Ideja za sudjelovanje na toj manifestaciji rodila se, po riječima Šime Ježine, direktora Ureda murterskoga TZ-a, na Zagrebačkom sajmu nautike, gdje TZO Murter-Kornati godinama sudjeluje kao izlagač zajedno s Udrugom Latinsko idro i Općinom Murter-Kornati. Cilj posjeta sajma bio je predstavljanje selektivne turističke ponude aktivnog turizma, za što su otok Murter i kornatski arhipelag iznimno atraktivni.

- Posebnost našeg sudjelovanja obilježila je "gajeta" koja je s razapetim "latinskim idrom" zaplovila na zagrebačkom Jarunu. To je izazvalo čuđenje većine posjetitelja i golemo zanimanje za razgledavanje, kao i mogućnost plovidbe, te upoznavanje s osnovnim dijelovima broda. Upravo je ova vrsta broda, sa svojim inačicama s pogonom na karakteristično jedro ili vesla, bila glavna poveznica Murterina s udaljenim prekomorskim posjedima na Kornatima. Teško je to zamislivo današnjoj generaciji murterskih gostiju, ali i nautičarima - kaže Ježina.

Napominje da je ista gajeta "MU60" prije osam godina, na gotovo isti dan, predstavljala Murter u dalekoj Veneciji, u koju je otplovila i doplovila na vlastiti pogon. Gajeta je, inače, vlasništvo obitelji pokojnog Šime Turčinova kojemu je velika želja bila zaploviti upravo Jarunom. Tako se, zahvaljujući njegovu bratu Nikoli Turčinovu i kormilaru Juri Bašiću, njegova želja i ostvarila. Direktor Ureda TZ-a Murter-Kornati ističe kako ovu vrstu plovidbe namjeravaju promicati kao poseban oblik rekreativnog odmora koji ima i jaku edukativnu komponentu. Osim toga, Općina Murter-Kornati resorne je institucije, po Ježininim riječima, željela upozoriti i na teško stanje male drvene brodogradnje u Hrvatskoj.

- Neki od posljednjih i ponajboljih kalafata upravo rade u vrlo teškim i neizvjesnim uvjetima u Murteru i Betini. Općina Murter-Kornati jedna je od rijetkih koja se bori za opstanak ove gotovo izumrle djelatnosti, od životnog značenja za ljude s ovog prostora. Podršku projektu dao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se i prigodno sastao s načelnikom općine Ivanom Božikovim - zaključio je Ježina.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr