• hr
  • en
  • de
  • it

Pag - Košljun: ekolozi traže obustavu postupka

Tražimo od ministra Branka Bačića da se hitno obustavi postupak procjene utjecaja na okoliš proboja kanala koji cijepa otok Pag na dva dijela, jer projekt izlazi iz okvira županijskog prostornog plana. Tražimo i odgovor je li studija koju je izradio Hidrografski institut plaćen proračunskim novcem grada Paga, rekli su u ponedjeljak predstvanici paških udruga koje su se javnosti obratili u Eko-Zadru.

- Neprihvatljivo je da se u paškoj uvali nasipa 200 tisuća četvrnih metara mora, a pogotovo da se tzv. pametnim minama minira podmorje uz same magazine soli koji su zaštićeni spomenici industrijske arhitekture, rekla je Sanja Zalehovski u ime udruge Cvit soli te napomenula da naručena studija nije dala bitne odgovore što ovaj projekt donosi dobroga za sam Pag.

Mato Donaić iz udruge iznajmljivača soba smatra da bi trebalo ispitati vjerodostojnost tvrtke Moreuz koja ne želi platiti porez na teren u visini od 900 tisuća kuna, ima blokirani račun, a sad se prikazuje kao nositelj ovakve investicije. Cilj kopanja kanala je zapravo crpljenje rudnog bogatstva, vađenje kamena a ne nekakav plovni put. Zelena lista je, dodala je Atana Grbić, putem on-line ankete prikupila već 5 tisuća potpisa protiv ovog projekta.

Studija navodi kako su učinci prema okolišu minimalni, a nas zanima kako miniranje usred grada može imati minimalni učinak, zapitala je Rosana Fabijanić koja je osnovala Facebook grupu protiv kopanja kanala.


Mate Donaić iz Udruge iznajmljivača soba i apartmana Paga ustvrdio je da cijeli projekt kopanja kanala gura pet Pažanima dobro poznatih osoba.

Uz Želimira Doddera iz tvrtke Moreuz tu je gradonačelnik Ante Fabijanić, njegov zamjenik Tino Herenda već godinama u svom dvoru čuva uzorke kamena vađene s trase ovog kanala, zatim poduzetnik Edo Maržić a siva eminencija cijelog projekta je Borko Oguić, nekadašnji gradonačelnik koji unatoč tome što radi u turizmu godinama gura ovaj suludi projekt, rekao je Donaić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr