• hr
  • en
  • de
  • it

Optužnica protiv skipera

Protiv 38-godišnjeg skipera koji je početkom srpnja u akvatoriju Visa izazvao pomorsku nesreću sudarivši se sa charter jahtom u kojoj je ozlijeđeno dvoje švedskih državljana, splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog kaznenog djela ugrožavanja posebnih vrsta prometa, te mu je rješenjem Županijskog suda izrečena mjera opreza zabrane obavljanja posla skipera, upravitelja brodice ili drugih poslova vezanih uz upravljanje morskim plovilima.
Skiperu se optužnicom na teret stavlja da je 5. srpnja 2016. u 14,20 sati na predjelu akvatorija otoka Visa, upravljao gumenjakom na kojem je prevozio šestero putnika.
Nalazio se nalazio na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, kretao brzinom većom od 13,7 nautičkih milja i u jednom trenutku približio jahti koja je plovila iz smjera Komiže prema otoku Hvaru.
S obzirom da je gumenjak brzo vozio, skiper nije mogao ništa poduzeti kako bi zaustavio gumenjak i tako izbjegao sudar, te je naglo skrenuo volanom u lijevo zbog čega je prednjim dijelom gumenjaka udario u lijevi pramčani dio jahte.
U optužnici se navodi kako su nakon toga putnici na gumenjaku zadobili teške tjelesne ozljede, dok je jedan od njih zadobio višestruke teške ozljede glave i mozga, kao i trzajnu ozljedu vratne kralježnice.
Drugi putnik na gumenjaku je zadobio teške ozljede oka, nagnječenje mozga i trzajnu ozljedu vratne kralježnice.
Nakon tog sudara dvaju plovila, po ozlijeđene putnike došao je helikopter i prebacio ih u KBC Split gdje su zadržani na liječenju. Na gumenjaku je u vrijeme sudara bilo sedam stranih državljana, uglavnom Šveđana, a na desetmetarskoj jahti Belgijanci.
Nakon te pomorske nesreće lučki kapetan Davor Vidan je rekao kako je more u vrijeme nesreće bilo mirno, te nije bilo nikakvih vremenskih nepogoda koje su mogle utjecati na sudar plovila.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr