• hr
  • en
  • de
  • it

Optuženi skiperi za krijumčarenje droge

Nakon tri godine USKOK je konačno podigao optužnicu protiv dilerske skupine uhićene u međunarodnoj akciji kodnog imena »Jadera« sa 174 kilograma kokaina koji su planirali prokrijumčariti morskim putem s Kariba u Italiju i Hrvatsku te otuda na europsko narko-tržište. Akcija je dobila ime po latinskom nazivu Zadra otkuda je većina uhićenih članova iz prvotno 11-člane skupine od kojih je optužnicom u konačnici obuhvaćeno osmoro.
Prvooptuženi je Zagrepčanin Milan Mandić, a preostala sedmorica o čijoj optužnici će Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim predsjeda sudac Oliver Mitermajer odlučivati 23. travnja u 9 sati su Zadrani Elvis Mužanović Kec, Ivan Zanze, Dražen Miletić, Ivan i Milivoj Šango, Srbin Nebojša Gančanović te Kolumbijac Antonio Jose Parra Florentin. Dvojica tada uhićenih Istrijana nakon saslušanja odmah su oslobođena sumnji, a prvotno označen kao glavni narkobos Zlatko Ugarković Patak mjesec dana nakon uhićenja objesio se u ćeliji ekstradicijskog zatvora u Madridu. Svi osumnjičenici trenutno su na slobodi. Svim Zadranima, Zagrepčaninu Mandiću, kao i Srbinu Gačkanoviću, određene su milijunske jamčevine za koje su založili vrijedne nekretnine, dok je za Kolumbijcem rođenim u Venezueli još uvijek na snazi crvena Interpolova tjeralica kojom hrvatsko pravosuđe traži njegovo izručenje.

Sadržaj optužnice, kao i redoslijed optuženika, javnosti će biti poznat tek nakon što ona postane pravomoćna, kažu na Županijskom sudu u Zagrebu gdje ne žele komentirati nedostupnost Kolumbijca.
Akcija »Jadera« pokrenuta je u listopadu 2011. godine nakon prvih informacija o organiziranoj skupini krijumčara koje su prikupile hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija i PNUSKOK. Osumnjičeni su više mjeseci tajno praćeni, prisluškivani i snimani. U travnju 2012. godine sada pokojni Ugarković iz Zadra je otputovao u Dominikansku Republiku gdje je, prema saznanjima policije, s visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narko-kartela Parra Florentinom dogovorio isporuku osam milijuna eura vrijednog kokaina.
Na uzburkanom Karipskom moru krijumčari bijelim prahom iz Venezuele prebacili su iz svog glisera ukupno 174 kilograma kokaina na jedrilicu i zajedno s dvojicom hrvatskih skipera, koji su se prema egzotičnim otocima uputili samo zbog tog posla, paket po paket skrili u duplo dno plovila. Ne želeći baš ništa prepuštati slučaju sve pakete s kokainom premazali su mješavinom senfa i kave, ne bi li na taj način skrili miris i zavarali policijske pse. Plovidbu prema Europi iz teritorijalnih voda Dominikanske republike odlučili su nastaviti preko otočića Martinique, ali čim su ušli u njegove vode presrela ih je policija. Dvojica skipera zatečenih na jedrilici odmah su uhićena, a potom su pali i ostali - jedan u Italiji, četvorica u Dominikanskoj Republici, dvojica na San Martinu, te dvojica u Hrvatskoj. Budući da su na paketima sa skupocjenim prahom pronađena tri različita logotima iako svi potječu iz Venezuele, pretpostavlja se kako su u Europi nakon zaplijene »kratkih rukava« ostale tri kriminalne skupine.
Čelnici USKOK-a i policije tada su na izvanrednoj novinarskoj konferenciji organiziranoj upravo zbog uspjeha u akciji »Jadera« istaknuli su da je razbijena prva skupina međunarodnih krijumčara droge u kojoj su hrvatski državljani imali ključnu ulogu, od nabave i financiranja droge, pa do njezina prijevoza i krijumčarenja. Upravo zbog toga je hrvatskom pravosuđu povjereno daljnje postupanje, od prikupljanja dokaza pa do podizanja optužnice, a kad ona dobije potvrdu pravomoćnosti i sudskog postupka koji će se voditi na zagrebačkom Županijskom sudu.

Izvor: www.zadarskilist.hr