• hr
  • en
  • de
  • it

Oluja uzrokovala mnogobrojna spašavanja na moru

Zbog jučerašnjeg jakog nevremena praćenog vjetrom i kišom, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru koordinirala je niz akcija traganja i spašavanja.

Nestali 49-godišnji daskaš iz Poljske koji je jučer zadnji put viđen kod Bola na Braču, a za kojim je jutros tragao i zrakoplov Obalne straže, doplivao je danas oko podneva do Jelse na Hvaru. Premorenog daskaša jučer oko 18 sati zatekla je jahta koja ga je htjela prekrcati, ali on je odbio pomoć. U pomoć je poslano plovilo Lučke ispostave Milna koje je na navedenoj poziciji tragalo do noći, ali nije ništa uočeno. Uz zrakoplov, u potragu su jutros bili uključeni plovilo LI Milna i pomorske policije.

Kraj Medulina je spašen 11-godišnji daskaš, slovenski državljanin, a kraj Novog Vinodolskog devet kupača. Nakon poziva u pomoć, jedrilica kraj Suska sa četiri češka državljanina otegljena je do Malog Lošinja, kao i jedrilica s Unija s tri osobe. Na otočić Fenera kod Pule nasukao se trimaran s kojeg su spašene četiri osobe.

Kraj Oliba se nasukala šestmetarska jahta sa dvoje njemačkih državljana, od kojih je jedna osoba lakše ozlijeđena. Pored otoka Žut potonula je 12-metarska jedrilica "Helena" s koje je sedam čeških državljana neozlijeđeno doplivalo do otoka te su plovilom LK Šibenik prevezeni na Murter. Dvije osobe na drvenoj devetmetarskoj metarskoj brodici dotegljeni su do sigurne luke zbog kvara motora kod Vrgade.

Kod otoka Kaprije nasukala se jedrilica "Dorado" s dvoje poljskih državljana koji su prevezeni do Šibenika. Motornu 12-metarsku jahtu sa šest osoba kod Hvara, zbog kvara motora, oteglila je tvrtka Emergensea, koja je sudjelovala i u odsukavanju jedrilice sa dvoje slovenskih državljana na Kornatima.

Zbog kvara motora dvije osobe spašene su u splitskim vratima, a spašeno je i pet osoba na jedrilici "Totem" kraj otoka Šolte, koji su otegljeni do Milne na Braču. Dvoje hrvatskih državljana koji su plutali bez pogona spasio je trajekt sa linije Mišnjak - Stinica. Zbog opasnosti potonuća brod "Haris", na kojem je bilo 12 osoba, a koji se nalazio između Korčule i Mljeta, dotegljen je u Korčulu. Na otoku Jakljan nasukala se jedrilica sa četiri češka državljana.

Jahta "John Dory" zastave Dominikanske Republike nasukala se na otočić Sv. Marinkovac na Paklenim otocima (naslovna fotografija). Jedrilicom je upravljao državljanin Rusije kojem je izmjereno više od dva promila alkohola u krvi. Osim zapovjednika na jahti se nalazila još jedna osoba koja je zadobila lakše ozljede i prebačena je na pružanje prve liječničke pomoći na Hvar.

Putnički brod "Marko Polo" sudjelovao je jučer u akciji spašavanja tročlane obitelji s jedrilice ispred Ancone, koje je brod talijanske Obalne straže prevezao do Ancone, kažu iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Pijani Čeh nasukao jedrilicu na Pagu, spašavali i posade nasukane jahte i gumenjaka

Jučer oko 14 sati na otoku Maun nasukao se gumenjak sa 10 putnika, kojim je upravljao 38-godišnjak. Posada službenog plovila Postaje pomorske policije Zadar pružila je pomoć putnicima, a gumenjak je otegljen u sigurnu luku, u Povljanu na Pagu, izvijestili su iz PU zadarske.

Za vrijeme ove intervencije su policijski službenici na otočiću Mali Brušnjak uočili su nasukanu jahtu kojom je upravljao 48-godišnji državljanin njemačke, s pet članova posade. Posada je u gumenjaku dotegljena do luke Šimuni na Pagu.

Sinoć nešto prije ponoći 57-godišnjak iz Mandri na Pagu dojavio je kako se u uvali Girinica na Pagu nasukala 12-metarska jedrilica sa devet čeških državljana. Članovi posade, kojima je pomoć pružio 57-godišnjak koji je i dojavio nasukavanje, nisu ozlijeđeni. Protiv 45-godišnjeg zapovjednika jedrilice, koji je bio u alkoholiziranom stanju, nadležna lučka kapetanija pokrenula je postupak.

Izvor: www.index.hr