• hr
  • en
  • de
  • it

OI: Šime i Igor pobijedili plov za odličja!

Olimpijska regata završila je za hrvatske jedriličare s pobjedom Šime Fantele i Igora Marenića u plovu za odličja u klasi 470. Ukupno su zauzeli šesto mjesto. Medalja nije pala, međutim ostvareni su najbolji rezultati ikad na OI.
Nastup u rekordnih osam disciplina od deset mogućih, plasman u tri finala, što je također rekord, pobjeda Šime Fantele i Igora Marenića danas u plovu za odličja, sve su to razlozi zbog kojih hrvatska jedriličarska olimpijska reprezentacija 2012. može biti zadovoljna. Žali se naravno zbog propuštenih prigoda za osvajanje medalja u Laseru i Finnu, dvije bronce su ostale doslovno nadohvat ruke, no četvrto mjesto Tončija Stipanovića, peto Ivana Kljakovića Gašpić i šesto Šime Fantele i Igora Marenića izvrsni su rezultati.

- Šime i Igor pobijedili su plov za odličja, jedan lijepi potez za kraj tako da se možemo sa smiješkom vratiti. Šteta što nisu bili u borbi za medalje, bio je to vrhunski plov za odličja. Generalno moramo biti zadovoljni. Malo jesmo tužni što nismo osvojili medalju, ali smo ponosni, nismo razočarani, imamo dobru platformu za slijedeće četiri godine - kazao je zamjenik šefa misije London 2012. i vođa hrvatske jedriličarske reprezentacije Marko Mišura.
Pobjeda u plovu za odličja donijela je Šimi Fanteli i Igoru Mareniću šesto mjesto ukupno. Za jedan bod izmaklo im je peto mjesto. Prošli su Šime i Igor ciljem ispred olimpijskih pobjednika Australaca Belchera i Pagea, srebrnih Britanaca Patienca i Bithella, brončanih Argentinaca Calabresea i de la Fuentea.
- Zadovoljni smo plovom za odličja. Utjeha je malo bolja. Nismo najbolje jedrili cijeli tjedan, nije se sve poklopilo kako smo zamislili. U plov za odličja smo ušli maksimalno koncentrirano i pobijedili, to nam je iznimno drago. Popeli smo se dvije pozicije u poretku, tako da je ovo naš najbolji rezultat dosad - rekao je Šime Fantela.
Preostalih desetak od 33 člana hrvatskog jedriličarskog izaslanstva u Weymouthu putuje večeras za London, gdje će do kraja OI bodriti ostale hrvatske sportaše koji se još natječu.

Danas su podijeljene medalje u dvije discipline. Uz muški 470 poznati su i osvajači medalja u ženskom 470. Zlato su uzele Novozelanđanke Aleh i Powrie, srebrne su Britanke Mills i Clark, brončane Nizozemke Westerhof i Berkhout.
Na ljestvici osvajača medalja Australija je s tri zlata čvrsto zasjela na prvo mjesto među 15 zemalja koje su zasad osvojile medalje u jedrenju na OI 2012. Britanci imaju više odličja, pet, međutim samo jedno zlato. Još je samo jedna disciplina preostala, dvobojsko jedrenje, koje je stiglo do polufinala. U polufinale su se plasirali Australija, Finska, Rusija i Španjolska.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr