• hr
  • en
  • de
  • it

Odgovor koncesionara Brajdice špediterima

Tarife na kontejnerskom terminalu Brajdica ne razlikuju se bitno od onih u Luci Kopar, ustvrdio je izvršni direktor AGCT-a Antonio Passaro na konferenciji za novinare, sazvanoj nakon pritužbi dijela riječkih špeditera na nove tarife, više od koparskih, objavljenih u Novom listu .
Skladištenje kontejnera u Kopru je besplatno prvih pet dana, a u Rijeci tri. No, dok u Kopru maksimalna cijena skladištenja, od 12 dana naviše iznosi 6 eura po danu, u Rijeci se ona penje na pet eura za razdoblje između četiri i šest dana, zatim na 10 eura pa sve do maksimalnih 15 eura po danu, nakon isteka razdoblja od deset dana.


Passaro je okupljenim novinarima podijelio materijale s usporedbom tarifa usluga na Brajdici i u Kopru, iz kojih je, kako je istaknuo, jasno vidljivo da su manipulacije kontejnerima na riječkom terminalu jeftinije nego u Kopru, ali i da je skladištenje skuplje, osim kada je riječ o frigo-kontejnerima.
- Ovo su usporedne tarife Rijeke i Kopra, dostupne na internetu pa svatko može vidjeti koja je luka skuplja. Razlika između Kopra i nas nije velika, a cijene manipulacije kontejnerima smo dodatno snizili u odnosu na razdoblje dok je Luka Rijeka upravljala kontejnerskim terminalom. Skuplje su samo operacije za prazne kontejnere, ali naš je cilj da ih imamo čim manje, budući da prazan kontejner znači da se ne odvija nikakva razmjena dobara, kazao je Passaro.

Na pitanje novinara je li točno da nove tarife mora odobriti Lučka uprava, Passaro je nedvosmisleno odgovorio kako to nije istina.
- Lučka uprava ima pravo s nama raspravljati ukoliko naše tarife znatno premaše one luka u okruženju, no to ovdje nije slučaj. Isto tako, prema koncesijskom ugovoru, Lučka uprava nema pravo određivanja gornje granice tarifa. Ali s obzirom na navedene podatke o tarifama, nitko ne može reći da smo skuplji od konkurentskih luka, odgovorio je Passaro.
U nastavku svog izlaganja Passaro je objavio završetak natječaja za nabavu nove lučke infrastrukture, točnije dva kontejnerska mosta vrijedna osam i pol milijuna eura svaki, zatim za ukupno 12 mobilnih dizalica na kotačima po cijeni od 1,6 milijuna eura svaka, te za ukupno tri pretovarne dizalice čija je vrijednost 2,6 milijuna eura po komadu.
- Primili smo ponude pet renomiranih svjetskih tvrtki. Očekujemo zaključenje ugovora u roku od tri tjedna, a oprema će na Brajdicu stizati u razdoblju od prosinca ove do svibnja iduće godine, rekao je Passaro, dodavši kako su znatna sredstva uložena i u novi IT sustav, kakav koristi više od 200 luka diljem svijeta.

Ponovio je kako će, po dovršetku novog dijela kontejnerskog terminala ukupni kapacitet Brajdice do 2017. godine biti podignut na maksimalnih 600 tisuća TEU-a godišnje. Za ostvarenje tog cilja AGCT je zatražio modifikacije i adaptacije planova izgradnje novog dijela terminala. U prvom redu to je povećanje željezničkih kapaciteta, s obzirom da bi 60 posto od ukupnog broja kontejnera trebalo stizati i odlaziti upravo željeznicom, kao i povećanje kapaciteta fito i veterinarske inspekcije na samom terminalu, radi bržeg protoka roba.

Ministar Komadina: Podršku će imati oni koji kvalitetno rade
Ministar Komadina znakovito je prokomentirao probleme i nesuglasice između špeditera i koncesionara na terminalu Brajdica, koji je povisio tarife i maksimalno skratio rokove stajanja kontejnera na Brajdici, te time izazvao niz kritika.
- Svaka uprava, neovisno o tome o kojoj je tvrtki ili instituciji riječ, će imati podršku Ministarstva ako kvalitetno radi svoj posao. Ako postoje problemi između špeditera i koncesionara na terminalu onda to mora riješiti Lučka uprava, jer sustav mora funkcionirati tako da oni koji su za to plaćeni uistinu imaju odgovornost. Ministarstvo nije tu da rješava problem, već razrješuje upravu koja nije sposobna problem riješiti, kazao je Komadina.

Izvor: www.novilist.hr