• hr
  • en
  • de
  • it

Od ponedjeljka se ispituje kakvoća mora za kupanje

Ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora počelo je danas i provodit će se do 30. rujna svakih 15 dana na oko 906 plaža hrvatskog Jadrana u sedam priobalnih županija, a podaci će se moći pratiti na dvojezičnom web pregledniku koji je od ove godine prilagođen i malim zaslonima. Kako je priopćilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, ispitivanje će se provesti 10 puta tijekom sezone, svakih 15 dana.
Uredba o kakvoći mora za kupanje, prema kojoj se provodi ispitivanje, u potpunosti je usuglašena s europskom Direktivom o upravljanju kakvoćom vode za kupanje, tj. iz nje su preuzeti standardi i obveze za postupanje u Hrvatskoj. Na taj su način rezultati kakvoće mora u Hrvatskoj usporedivi s onima na području Europe i Sredozemlja i dostupni su na službenim portalima Europske agencije za zaštitu okoliša, primjerice na pregledniku Eye on Earth.
"S obzirom da je jedan od glavnih ciljeva i strateških opredjeljenja Hrvatske očuvanje morskog okoliša i razvoj održivog turizma, što među ostalim podrazumijeva i očuvanje prirodnih resursa i visoke kakvoće mora, u razvoj međusektorskog, integralnog pristupa upravljanja pomorskim dobrom i obalnim prostorom neprekidno se ulažu pojačani napori", ističe u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Podaci kakvoće mora za kupanje na području Hrvatske moći će se i ove godine pratiti na dvojezičnom web pregledniku Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
Ministarstvo naglašava da prikaz predstavlja ocjene kakvoće mora za kupanje u realnom vremenu te da je vrijeme od uzorkovanja do objave rezultata dva do tri dana, ovisno o dužini analize. Dodaje kako se kvaliteta i mogućnosti preglednika kontinuirano proširuju i usavršavaju, pa je od ove godine preglednik dobio dvojezičnu verziju prilagođenu malim zaslonima, odnosno mobilnu verziju za pregled na pametnim telefonima i tabletima.
Osim ocjena kakvoće mora za kupanje i osnovnih hidrometeoroloških podataka, na pregledniku se mogu naći informacije o sadržaju, osobinama plaža i fotografije. Preglednik omogućava javnosti, turistima te u prvom redu kupačima, davanje komentara i predlaganje novih točaka ispitivanja. Na taj se način tijelima nadležnim za upravljanje plažama i kakvoćom mora za kupanje daju aktualne informacije o zadovoljstvu i mišljenju javnosti, ističe Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Izvror: www.mint.hr