• hr
  • en
  • de
  • it

Obalni prijevoz prilagođavamo racionalizaciji

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela izmjene i dopune Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom prijevozu kojima se, kako je ustvrdio Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa, obalni prijevoz prilagođava racionalizaciji korištenja brodova na pojedinim linijama u svrhu usklađivanja učestalosti broja putovanja i/ili kapaciteta sa stvarnim potrebama, uvođenju takozvanih opcionalnih luka na pojedinim linijama, te novoj lučkoj infrastrukturi.
Sukladno toj Odluci, na trajektnoj liniji 101 Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-(Sobra)-Dubrovnik izvršena je, kako se navodi u obrazloženju, prilagodba kapaciteta postojećem stanju koji je prilagođen prometnim potrebama na toj liniji i to na način da će se tom linijom tjedno ploviti minimalno dva puta (povratno) tjedno u predsezoni i visokoj sezoni, uz minimalni kapacitet od 70 vozila i 650 putnika.
Izrazi „minimalno" uvodi se „zbog različitih kapaciteta brodova i izvansezonskom i sezonskom razdoblju".
Nadalje, na na brzobrodskoj liniji Split-Rogač-(Stomorska)-Milna izmjenjen je kapacitet putnika sa 100 na 250 putnika tijekom cijele godine radi povećanog broja putnika, odnosno svakodnevnog pristajanja broda u luci Milna.
Tako će tjedno na toj relaciji biti sedam povratnih putovanja tijekom cijele godine.
Osim toga, na brodskoj liniji 505 (Vodice-Prvić-Zlarin)-Šibenik mijenja se kapacitet putnika u izvansezoni sa 300 na 100 (33 povratna putovanja u sezoni i 32 izvan sezone), a i na brodskoj liniji 807 Šipan-Lopud-Koločep-Dubrovnik mijenja se kapacitet putnika u izvansezoni sa 300 na 100 (28 putovanja u visokoj sezoni, te po 26 u predsezoni i izvan sezone).
Zbog izgradnje nove lučke infrastrukture na trajektnoj liniji 337 Stinica-Mišnjak trajekt više ne pristaje u luci Jablanac nego u Stinici, a s osnova prilagodbe redu plovidbe došlo je i do usklađivanja učestalosti broja putovanja na trajektnoj liniji 431 Zadar-(Ošljak)-Preko na način da će u visokoj sezoni biti 126 povratnih putovanja, u predsezoni 116, a izvan sezone 101.
Temljeg istog osnova doći će i do promjena na brzobrodskoj liniji 9401 Olib-Premuda-Sliba-Zadar, brodskoj liniji 612 Komiža-Biševo i trajektnoj liniji 632 Drvenik-Sućuraj.
Inače, javni prijevoz u obalnom linijskom prijevozu obuhvaća 56 državnih linija (27 trajektnih, 16 brzobrodskih i13 brodskih klasičnih linija) u čijem održavanju sudjeluje 13 brodara s flotom od 77 brodova. Jadrolinija pri tom održava 36 linija, a ostatak 12 privatnih brodara, uz napomenu kako je od 56 državnih linija koncesionirano njih 12.
Donošenjem ove odluke stekli su se uvjeti za davanje u koncesiju svih preostalih nekoncesioniranih linija, pa bi, kako se navodu i obrazloženju odluke, „predmetne natječaje trebalo što prije provesti i te ugovore o koncesiji sklopiti najkasnije do prve polovice 2013., jer bi u protivnom nakon toga natječaje trebalo raspisati kao međunarodne.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr